Σάλος για τον διορισμό της Ζαρούλια στη Βουλή

0
0
0
s2smodern

Σφοδρή πολιτική θύελλα προκάλεσε ο διορισμός της πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στο γραφείο που διαθέτει ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλολιάκος ως πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο διορισμός της έγινε σύμφωνα με διάταξη που αν και είχε καταργηθεί το 2015 επι προεδρίας Νίκου Βούτση επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα τετραετία λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

 Πηγές του προεδρείου της Βουλής εξηγούν ότι ο διορισμός έγινε βάσει διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας του κοινοβουλίου και τονίζουν πως εάν η Χρυσή Αυγή καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση η απόφαση διορισμού θα ακυρωθεί.  Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Ζαρούλια δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Όπως και έγινε.  

Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού του κοινοβουλίου (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν έναν μετακλητό υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων. Η συγκεκριμένη διάταξη καταργηθεί επι προεδρίας Νίκου Βούτση στις 9.11.2015. Συγκεκριμένα η αρχική απόφαση που είχε διακομματική στήριξη προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η μια θέση μετακλητού που δικαιούνται πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων καταργείται με την έναρξη της ΙΗ βουλευτικής Περιόδου. Ωστόσο με νέα απόφαση στις 25.2.2019 ανέβαλε την κατάργηση για την επόμενη περίοδο ΙΘ, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την θέση που καταλαμβάνει και η Ελ. Ζαρούλια και για την τρέχουσα Βουλή.


Να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις αυτού του είδους των μετακλητών δεν αποτελούν αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής αλλά αποκλειστικό προνόμιο των δικαιούχων είτε αυτοί είναι πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων είτε πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι Βουλής κ.α.Η απόφαση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως εξής: 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με την υπ΄ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ΄ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄, Α΄ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν.4354/2015 (Α΄ 176), όπως ισχύει.

(Αριθμ. εγκρίσεως δαπάνης Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής:10752/7312/24-9-2020).

(Αριθμ. βεβ. εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυ ναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 4582124115/23-09-2020).

Ο Πρόεδρος της Βουλής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

 

 Δήλωση του προέδρου της Βουλής μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη που ακυρώνει τον διορισμό

«Δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, σχετικά με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, και την ακύρωσή της, μετά την αποκάλυψη και την σωρεία των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τασούλας, που αρχικά και παρά τις έντονες αντιδράσεις, είχε επιλέξει να «απαντήσει» μέσω των συνεργατών του για το ζήτημα του διορισμού Ζαρούλια, επικαλείται και πάλι τον κανονισμό της Βουλής για το δικαίωμα των αρχηγών πρώην κοινοβουλευτικών κομμάτων να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή. Σημειώνει ωστόσο πως «είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής».

Συγκεκριμένα η δήλωση του κ. Τασούλα που ακολούθησε της παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με εντολή του «πάγωσε» τον διορισμό Ζαρούλια, έχει ως εξής:

  «Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους.  Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου.  Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.

Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής.  Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Βουλή, Ζαρούλια, Σάλος, Διορισμός