Δήλωση από τον Δήμαρχο Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη, στην Ε.Ω

5.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Τον Δήμαρχο Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη, τον συναντήσαμε στην κοπή της πίτας και στον ετήσιο χορό της Αδελφότητας Κτισμάτων Πωγωνίου στην Αθήνα. Είχαμε αναφερθεί τότε στην παρουσία του αλλά και στον εξαιρετικό χαιρετισμό που έκανε, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα της ακριτικής περιοχής αλλά και στο πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συνεστιάσεις για την διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και συγκεκριμένα της Ηπειρώτικης Παράδοσης. Ο Δήμαρχος καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο και αυτός ήταν ο λόγος που τότε είχαμε επιλέξει να κάνουμε και μια αναλυτική αναφορά τόσο στο βιογραφικό του όσο και στο έργο του. Ο Κώστα Καψάλης, ο οποίος όπως αναφέραμε είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα χωριά του Πωγωνίου και ένα άξιο πρόσωπο που σέβονται όλοι και για την προσωπικότητά του αλλά και για την προσφορά του στα κοινά, δε θα μπορούσε να λείψει από το μεγάλο ηπειρώτικο αντάμωμα στο ΣΕΦ, στην Πίτα του Ηπειρώτη 2018, όπου κάναμε αναλυτικότατο αφιέρωμα την προηγούμενη εβδομάδα.

Με αφορμή λοιπόν την παρουσία του στις παραπάνω εκδηλώσεις, αλλά και αυτά που αποκομίσαμε από τον κόσμο, του ζητήσαμε μια αποκλειστική δήλωση, σχετική με την παράδοση και τον πολιτισμό, για την Ελεύθερη Ώρα και συγκεκριμένα για το ένθετο «Ελλήνων Παράδοση».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καψάλη:

«Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία χώρα που αποτελεί λίκνο του πολιτισμού και καταφέραμε ως έθνος να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας παραδίδοντας στις επόμενες γενιές γεμάτο το βιβλίο των ηθών και εθίμων μας. Μεγάλος είναι ο πολιτιστικός πλούτος και στην περιοχή του Πωγωνίου και οι φορείς έχουμε το ιερό χρέος να τον φυλάσσουμε ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο η τοπική μας ιστορία. Μέσα στη λαϊκή μας παράδοση συναντούμε ιστορίες, θρύλους και μυθικές διηγήσεις ενώ σημαντική είναι η συμβολή της μουσικής. Τα Πωγωνίσια δημοτικά τραγούδια είναι ξακουστά και η περιοχή μας έχει την τιμή να εκπροσωπεί και ένα πολύ ιδιαίτερο παραδοσιακό μουσικό είδος, αυτό του πολυφωνικού τραγουδιού. Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί ένα μοναδικό μουσικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα συναντάται σε ελάχιστα χωριά της Θεσπρωτίας και το Πωγώνι κατέχει το κύριο κορμό των ελληνικών πολυφωνικών τραγουδιών. Είναι γνωστό ότι ο «θησαυρός» και η ιστορία κάθε περιοχής απαιτούν συντονισμένες κινήσεις για τη διάσωσή τους. Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί το δικό μας «θησαυρό» και στην κατεύθυνσή διαφύλαξής του λειτουργεί στην Τ.Κ. Κτισμάτων το Κτίριο Πολυφωνικής μουσικής που έχει στόχο τη μεταλαμπάδευση της ιστορίας και της τεχνικής του είδους. Συγχρόνως λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Μία ομάδα που απαρτίζεται από άτομα διαφόρων ηλικιών, με μεγάλη αγάπη στη μουσική ιστορία του τόπου μας.

Η παράδοσή μας, είναι το στοιχείο που συνθέτει την πορεία μας στο πέρασμα του χρόνου. Οφείλουμε να την προστατεύσουμε, να τη διατηρήσουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε».

Ετικέτες: Δήμαρχος Πωγώνι Δήλωση Καψάλης