Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.: Όλοι νικητές, αλλά χαμένη η Ελλάδα

0
0
0
s2smodern

Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλες και όλοι είναι ικανοποιημένοι. Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός μας που θα παρουσιάσει την «απειλή» για κυρώσεις, που δεν θα υπάρξουν, προς την Τουρκία σαν δικαίωση της πολιτικής του. Ικανοποιημένη η Μέρκελ που ουσιαστικά πέρασε η γραμμή της και, κυρίως ικανοποιημένος ο Ερντογάν που δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην χώρα του παρά τα όσα έχουν προηγηθεί και συνεχίζουν να γίνονται. Το πρώτο κείμενο Συμπερασμάτων δεν έγινε δεκτό από την ελληνική και κυπριακή πλευρά καθώς δεν γίνονταν καμία αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας. Ακολούθησαν 9ωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μακρόν, Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατέληξαν σε ένα άλλο κείμενο Συμπερασμάτων που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι ευνοϊκό για Ελλάδα και Κύπρο γιατί αναφέρεται σε «κυρώσεις», παρά το ότι ο όρος κυρώσεις δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία και θα πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Τίποτε περισσότερο δηλαδή από αυτά που λένε συνέχεια. Ο μόνος ξεκάθαρος ήταν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλλει κυρώσεις για την θαλάσσια διαφωνία με την χώρα μας. Η Μέρκελ μάλιστα στην ομιλία της χαρακτήρισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου απλά ως «δραστηριότητες».

Πως όμως να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από την Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους από την στιγμή που πριν ακόμη παρουσιαστεί το κείμενο Συμπερασμάτων οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδος και Τουρκίας συμφώνησαν σε ένα Μνημόνιο αποφυγής πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Το επικαλέστηκε μάλιστα αυτό και η Μέρκελ. Ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν, ουσιαστικά οι μόνοι που δεν θέλαμε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είμαστε εμείς και μάλιστα το είχαμε δηλώσει.

Ελλάδα, Συμβούλιο, Ευρώπη