Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Χρήστος Λυμπερόπουλος

Από την αρχή της απρόκλητης επίθεσης των Αζέρων κατά του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκάλεσε εντύπωση η ενεργός στήριξη της Τουρκίας στους επιτιθέμενους. Η επιφανειακή ανάλυση από τα ελληνικά ΜΜΕ το απέδωσε στην κοινή θρησκεία των δύο χωρών, είτε στην μεγαλομανία του Ερντογάν. Ατυχώς όμως, υπάρχει στρατηγικό βάθος σε όλη αυτή την ιστορία, που έρχεται από τον 19ο αιώνα και την ιδεολογία του Παντουρανισμού, περί κοινής προέλευσης όλων των τουρκογενών λαών της Ασίας, την ανάγκη ένωσης τους και το αναπόφευκτο παραλήρημα μεγαλείου των νομάδων της στέπας. Οι δεκαετίες πέρασαν, αυτοκρατορίες παρακμάσανε, τα σύνορα άλλαξαν ουκ ολίγες φορές και οι φαντασιώσεις των τουρκομογγόλων κάπου είχαν ξεχαστεί, στη λήθη της ιστορίας. Ώσπου, στα τέλη της δεκαετίας του 80, η παλιά ιδεοληψία εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά ως παντουρκισμός, εκφράζοντας την κρατική ιδεολογία της Τουρκίας, από την εποχή Οζάλ, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί συνοπτικά με το παραληρηματικό «ο τουρκικός κόσμος του 21ου αιώνα, θα κυριαρχεί από την Αδριατική μέχρι το Σινικό τείχος και θα έχει καταστεί κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο».

Αυτή η φαντασίωση μεγαλείου, είχε εκείνη την εποχή την στήριξη των ΗΠΑ, επειδή στρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά κατά της ΕΣΣΔ, μια που οι περισσότερες τουρκογενείς περιοχές ήσαν τότε Σοβιετικές Δημοκρατίες. Συγκεκριμένα, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και Κιργιστάν, είχαν τη θέση τους στον τούρκικο κόσμο των κεμαλιστών. Στην εποχή Ερντογάν, η ιδεολογία αυτή υιοθετήθηκε, με μερικές, επουσιώδεις αλλαγές. Τώρα πρόκειται για τον Νεοοθωμανισμό, σύμφωνα με τον οποίο η σημερινή Τουρκία θα πρέπει να επανακτήσει οικονομική, πολιτική και κοινωνική επιρροή σε αυτές τις χώρες, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των χωρών αυτών. Για να καταλάβουν καλύτερα οι αναγνώστες, φανταστείτε κάτι σαν την Βρετανική Κοινοπολιτεία, αλά οριεντάλ. Με μαντήλα αντί για μπικίνι, ναργιλέ αντί για ομπρέλα (βρετανικός καιρός γαρ) και τον Ερντογάν στο ρόλο της Βασίλισσας, με τη φάτσα του πάνω στα πάντα, από τα χαρτονομίσματα της λίρας (σ.σ. στο όνομα του νομίσματος περιορίζονται οι ομοιότητες τους) ως τις κούπες του καφέ. Όπως βλέπετε στον χάρτη, την ένωση όλων αυτών των χωρών, την εμποδίζει μια πορτοκαλί λωρίδα, των χριστιανικών χωρών της περιοχής. Γεωργίας και Αρμενίας.

Γι’ αυτό, η Αρμενία ειδικά, λόγω και του αιματοβαμμένου παρελθόντος που δεν αφήνει περιθώρια για «φιλίες» και «έναρξη διαλόγου», αποτελεί καρφί στο μάτι της Τουρκίας. Ο ημίτρελος σουλτάνος θα βοηθήσει όσο περισσότερο γίνεται, τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση της μικρής, αλλά ηρωικής Αρμενίας. Για να το πετύχουν αυτό, δεν τους ενδιαφέρει αν θα εκτεθούν στη διεθνή κοινή γνώμη, αν θα μεταφέρουν φανερά Σύριους μισθοφόρους τζιχαντιστές από τη Λιβύη, ή αν τούρκικα drones βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό, σε πόλεις μακριά από το μέτωπο. Το κράτος με το ποινικό μητρώο αντί ιστορίας, δεν είχε ποτέ τέτοιους ενδοιασμούς. Όπως δεν είχε και ο σημερινός προστάτης τους, η Γερμανία, για την οποία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κασπίας αξίζουν πολύ περισσότερο από τις ζωές των αθώων πολιτών της Αρμενίας σήμερα, των νησιών του Αιγαίου μεθαύριο. Αυτοί είναι και οι μεν και οι δεν, ίδιοι και απαράλλαχτοι διαμέσου των αιώνων. Το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου επιβάλλει την με κάθε μέσο, ενίσχυση της μαχόμενης Αρμενίας. Διευκόλυνση των Αρμένιων της Διασποράς να φτάσουν στο μέτωπο, αποστολή πολεμικού υλικού και χρημάτων, σχηματισμός ταξιαρχίας εθελοντών για ενίσχυση του αρμενικού στρατού και παράλληλα απόκτηση πολεμικής εμπειρίας κόντρα στον κοινό, προαιώνιο εχθρό. Απαίτηση για άμεσες κυρώσεις στο επιτιθέμενο Αζερμπαϊτζάν, στο πρότυπο αυτών της Λευκορωσίας. Εκτός και αν, το να κάνεις νοθεία σε εκλογές είναι σοβαρότερο έγκλημα από το να εισβάλλεις σε ξένη χώρα και να αρχίσεις να σκοτώνεις αδιακρίτως τους πάντες...

Εάν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν συναινέσουν στα ανωτέρω, η απάντηση πρέπει να είναι μόνο μία. Βέτο, από Ελλάδα και Κύπρο, σε κάθε Σύνοδο Υπουργών για το οποιοδήποτε θέμα. Η ΕΕ θα παραλύσει τελείως, μέχρι να αναγκαστεί να κάνει αυτό που πρέπει. Αφού μόνο το οικονομικό συμφέρον καταλαβαίνουν, ας τους χτυπήσουμε εκεί. Αυτά θα ήταν τα αυτονόητα για μια εθνική κυβέρνηση, γιατί είναι προτιμότερο να χτυπήσεις τώρα τον εχθρό, 2000 χλμ. μακριά από τα σύνορα σου, παρά αργότερα, έξω από την πόρτα σου. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι, η καταγραφή αυτή είναι για την Ιστορία, ότι η στρατηγική σημασία της Αρμενίας είχε γίνει αντιληπτή και ότι αν ακόμη αξίζουμε το όνομα των Ελλήνων, θα έπρεπε να βοηθήσουμε με κάθε μέσον, αυτό το μικρό, περήφανο Έθνος.

Έθνος, Αγωνιστές, Αρμενία