Γράφτηκε στις .

Ευθεία ανάμειξη της Τουρκίας στις επιθέσεις κατά της Αρμενίας

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η είδηση ότι τουρκικό F – 16 το οποίο απογειώθηκε από την αζερική βάση της Γκάντζα, κατέρριψε αρμενικό βομβαρδιστικό Su-25 (φωτό αρχείου) εντός του εναερίου χώρου της Αρμενίας με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τη ζωή του, «πάγωσε» τη διεθνή κοινότητα. Και όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης! Φυσικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε και με τον Γερμανό ομόλογό του και υποστηρικτή του, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, Χέικο Μάας. Στην Αρμενία, ετοιμάζονται πλέον να χρησιμοποιήσουν τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander που έχουν στην κατοχή τους, καθώς οι επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία δεν τους αφήνουν άλλα περιθώρια. Στο Ερεβάν και στις άλλες αρμενικές πόλεις επικρατεί πατριωτικός ενθουσιασμός και χιλιάδες εθελοντές αναχωρούν καθημερινά για το Αρτσάχ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Όμως, το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις αρμενικές παροικίες σε όλο τον κόσμο, απ’ όπου επίσης αναχωρούν εθελοντές για να πολεμήσουν. Στη Ρωσία, η οποία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία, η πολιτική ηγεσία «ζυγίζει» τις επιλογές της. Στην Αθήνα, η Οργανωτική Επιτροπή του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου «Αρμενία», απηύθυνε στις 28 Σεπτεμβρίου έκκληση στους Αρμενίους της χώρας μας. Παραθέτουμε:

«Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας, του προέδρου της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας προς τη νεολαία της αρμενικής διασποράς και λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία που εξέφρασαν πολλοί συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα, ανοίγουμε κατάλογο εγγραφής εθελοντών για μετάβαση στη γραμμή αντιπαράθεσης με το Αζερμπαϊτζάν. Η πατρίδα μας αντιστέκεται στη σοβαρότερη από κοινού οργανωμένη επίθεση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η ύπαρξη και η ασφάλεια της Αρμενίας και του ΑΡΤΣΑΧ (Καραμπάχ) απειλούνται. Ο γενναίος στρατός μας, οι λεοντόκαρδοι στρατιώτες, αξιωματικοί και στρατηγοί μας χρειάζονται τη φυσική και ηθική υποστήριξη ολόκληρου του Αρμενισμού. Όλοι οι Αρμένιοι, σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις τους, πρέπει να πολεμήσουν, να αποδείξουν ότι συμπαρατάσσονται με το λαό της πατρίδας, ότι αξίζουν να έχουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ο χρόνος πιέζει. Με αυτό το σκοπό, έχει συσταθεί στην Αθήνα επιτροπή κατάρτισης καταλόγου εθελοντών. Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατό, χωρίς να κοινοποιείτε σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ζήτω η Αρμενία, Ζήτω ο Αρμενικός Στρατός».

ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Την ίδια ώρα, τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου (βλ. Reuters και Guardian), επιβεβαιώνουν το γεγονός της παρουσίας στο μέτωπο των συγκρούσεων Σύριων μισθοφόρων, που έφτασαν εκεί με πρωτοβουλία της Άγκυρας. Μάλιστα, αναδεικνύεται και το ότι οι μισθοφόροι αυτοί, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σύμφωνα με ρωσικές πηγές σε 4.000, για τους οποίους σας ενημερώσαμε στο χθεσινό φύλλο της «ΕΩ» και στρατολογούνται κυρίως στο Αφρίν, μισθοδοτούνται με το ποσό των 1.500 δολαρίων μηνιαίως. Άλλοι Σύριοι μισθοφόροι στέλνονται εκεί προκειμένου να εργαστούν ως συνοριακοί φρουροί για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν, ενώ άλλοι ως φύλακες σε διυλιστήρια, με τρίμηνα ή εξάμηνα συμβόλαια. Οι μισθοί καταβάλλονται από τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που καταβάλλονται από την Άγκυρα στους μισθοφόρους που πολεμούν στο Ιντλίμπ εναντίον των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον ουρανό βρέχει φωτιά. Μόνο χθες, καταστράφηκαν από τους Αρμένιους δύο αζερικά ελικόπτερα, 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (χρησιμοποιούνται εκεί για χτυπήματα κατά στρατιωτικών στόχων), πέντε άρματα μάχης, τέσσερα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα όχημα του μηχανικού.

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Ναι, πρόκειται πλέον για γενικευμένη επίθεση κατά της Αρμενίας από την Άγκυρα και τους συμμάχους της στην περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στόχος φυσικά της Άγκυρας είναι μια γενικότερη γεωπολιτική διευθέτηση υπέρ των συμφερόντων της. Στο μεταξύ, ήδη δίδονται στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκαλύπτουν πως η Άγκυρα και το Μπακού προετοίμασαν τη επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν από το Μπακού έφεδροι για εκπαίδευση, ενώ κατασχέθηκαν από τη αστυνομία της χώρας φορτηγά, για χρήση από τον στρατό. Εβδομάδες πριν, στις αρχές Αυγούστου, αριθμός τουρκικών F-16 έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα στη πόλη Γκάντζα, όπου σταθμεύουν μέχρι σήμερα. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις στη μεθόριο του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, ενώ η κυβέρνηση του Μπακού αποκάλεσε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ομάδα Μινσκ (συστήθηκε το 1992 από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της διαμάχης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ). Μιλώντας μάλιστα στην 75η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ κάλεσε τον Οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα να προτρέψουν την Αρμενία «να απέχει από άλλη στρατιωτική επίθεση». Στις 27 Σεπτεμβρίου, το διαδίκτυο στο Μπακού κατέστη εξαιρετικά «αργό», με την πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα να περιορίζεται δραστικά. Λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, η τουρκική τηλεόραση άρχισε να εκπέμπει ζωντανά από το εκεί πεδίο. Όλα είχαν προετοιμαστεί…

Τουρκία, Ερντογάν, Στήριξη, Αζέροι