Γεω-θρησκευτικό θρίλερ σε Κωνσταντινούπολη, Σκόπια, Βελιγράδι με φόντο την αναγνώριση της «Μακεδονικής» Εκκλησίας

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Ζαχαρίας Γεωργούσης

Έντονη εκκλησιαστική κινητοποίηση στο τρίγωνο Βελιγράδι-Μόσχα-Κωνσταντινούπολη προκαλεί ο προσανατολισμός της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας των Σκοπίων προς το Φανάρι, με σκοπό τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στη Σχισματική «Μακεδονική» Εκκλησία. Εφαρμόζοντας κοινή στρατηγική, ο πρωθυπουργός της FYROM, Ζόραν Ζάεφ, λίγα 24ωρα μετά τον Πρόεδρο της FYROM, Στέβο Πανταρόφσκι, ο οποίος με επιστολή απευθύνθηκε στο συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας και ζητούσε την άσκηση της «εκκλήτου προσφυγής» εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-κατά το προηγούμενο της χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία- ώστε να αναγνωριστεί η «Μακεδονική» Εκκλησία και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της «Βόρειας Μακεδονίας» να εξισωθούν με τους άλλους ορθοδόξους ανά τον κόσμο, απέστειλε τη δική του επιστολή στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του πρωθυπουργού της «Βόρειας Μακεδονίας», ο Ζόραν Ζάεφ στην επιστολή του προς τον Παναγιώτατο επικαλείται τις συζητήσεις με τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας που είχαν στις 13 Ιανουαρίου 2020 στο Φανάρι. Τότε, ο κ. Ζάεφ ως πρώην πρωθυπουργός μαζί με τον διάδοχό του , Όλιβερ Σπασόφσκι, είχαν ζητήσει υποστήριξη προκειμένου η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» να αναγνωρισθεί ως Αρχιεπισκοπή Αχριδών ή Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας Αυτοκέφαλη εκκλησία και να γίνει αποδεκτή από τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου. «Σεβόμαστε όλα όσα αποτελούν μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Ωστόσο, ζητούμε να είμαστε ελεύθεροι εκκλησιαστικώς εντός των συνόρων της χώρας μας και οι αρχιερείς μας να συλλειτουργούν μαζί με τους αρχιερείς όλων των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο» τονίζει ο πρωθυπουργός της… Βόρειας Μακεδονίας στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ υπογραμμίζει ότι ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύεται επί έναν αιώνα και ότι “αναμένει να δει την «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας την ευλογία και την γραπτή απόφαση από την πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών,Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο”. Φανερά, πλέον, ο κ.Ζάεφ με την πρωτοβουλία του ενισχύει την κίνηση του «εκλεκτού» του Πανταρόφσκι σε μια εθνική προσπάθεια να εξασφαλίσουν οι δυο τους, με την «αόρατη» συνδρομή των ΗΠΑ, τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας για τη Σκοπιανή Εκκλησία. Το αίτημα του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να υποστηρίζεται σθεναρά από το αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό μπλοκ, το οποίο παράλληλα με το θρησκευτικό ζήτημα επιδιώκει αφενός την πολιτικοθρησκευτική απομόνωση της Ρωσίας και αφετέρου τον τεμαχισμό του Πατριαρχείου της Σερβίας, στο οποίο ανήκε παλιότερα η εκκλησία των Σκοπίων.

Το τέχνασμα είναι η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της εκκλησιαστικής ιστορίας του τίτλου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Αρχιεπισκοπής Αχριδών, βάζοντας ταυτόχρονα σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με το Πατριαρχείο Σερβίας , αλλά και με το Πατριαρχείο Μόσχας που υποστηρίζει το Βελιγράδι. Μετά την διασπαστική για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, και καταγγελόμενη από τον Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρωσίας Κύριλλο ως κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ, αναγνώριση από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο της Αυτοκέφαλης της εκκλησίας της Ουκρανίας, οι πολιτικοί των Σκοπίων καλούν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να βαδίσει και πάλι σε τεντωμένο σχοινί και να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με τον Εκκλησία της Σερβίας, μετά από αυτό με τη Ρωσία, η οποία δεν ξεχνά την πληγή της «Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας» και ενδόμυχα φοβάται την εκκλησιαστική αναταραχή στην Λευκορωσία, όπου κάποιοι ορθόδοξοι κληρικοί της περιοχής άρχισαν να ψελλίζουν για την ανακήρυξη από την Κωνσταντινούπολη της δικής του ανεξάρτητης Εκκλησίας της Λευκορωσίας.

Η ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία”, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου. Το σερβικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει ως κανονική Εκκλησία στη… Βόρεια Μακεδονία, μια «δεύτερη» Εκκλησία, γνωστή ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, με επικεφαλής τον Ιωάννη, η οποία και βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του. Το 2002 το Πατριαρχείο της Σερβίας στον διάλογο με την ορθόδοξη εκκλησία της… Βόρειας Μακεδονίας πρόσφερε ευρεία αυτονομία, όχι όμως και αυτοκέφαλο ενώ η ονομασία θα παρέμενε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Η πρόταση αυτή παραμένει ακόμη ανοιχτή και αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου της «Βόρειας Μακεδονίας», Στέβο Πεντάροφσκι, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία ζητάει να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο της μη κανονικής ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί. Ο κ. Ντάτσιτς επισήμανε ότι στα εκκλησιαστικά θέματα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται και τα θέματα να επιλύονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, ο Σέρβος Υπουργός , Ιβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε πως αναμένει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να απορρίψει το αίτημα αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ. Στο ίδιο κύματος και ο Πατριάρχης της Εκκλησίας της Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος έχει θορυβηθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις και ανησυχεί πως σε συνδυασμό με τις αποσχιστικές εκκλησιαστικές τάσεις στο Μαυροβούνιο τα πράγματα θα οδηγηθούν σε οξεία όξυνση και ανεπανόρθωτη ρήξη της ενότητας των ορθόδοξων Εκκλησιών. Και στην Αθήνα, όμως, επικρατεί αναβρασμός στους κύκλους της Ιεραρχίας, με αρκετούς Αρχιερείς να διαμαρτύρονται για την…αφωνία απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, απέστειλε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο σχετικά με την αναβολή σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς ο Σεβασμιώτατος, φαίνεται αντίθετος με την ματαίωση ή την μετάθεση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, ενώ προτείνει την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ) για το μέτωπο της αναγνώρισης της «Μακεδονικής» Εκκλησίας.

Σκόπια, Εκκλησία, Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι