Παρέμβαση Λαγού στην ευρωβουλή για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

0
0
0
s2smodern

Eπιστολή προς το σύνολο των Ευρωβουλευτών, προκειμένου να συνυπογράψουν ερώτησή του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας σχετικά με το ζήτημα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), απέστειλε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ, Γιάννης Λαγός.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Σας καλώ να συνυπογράψετε μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου την παρακάτω ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας που πρόκειται να καταθέσω σχετικά με την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν (με την στήριξη της Τουρκίας) εναντίον του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αυτόνομη περιοχή του Αρτσάχ τόσο πληθυσμιακά όσο και ιστορικά είναι αρμενική, και, συνεπώς, είναι τουλάχιστον ατυχές το να κρατούμε μια λογική ίσων αποστάσεων εξισώνοντας τους αμυνόμενους (Αρμενίους) με τους επιτιθέμενους (την Τουρκοαζερική εγκληματική συμμαχία). Εξάλλου, διάλογος με δολοφόνους ποτέ δεν ήταν εφικτός. Παράλληλα, η Αρμενία και το Αρτσάχ, κατηγορούν την Άγκυρα για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.

Είναι εμφανές ότι οι πρακτικές που ακολουθούν τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι δορυφόροι τους οι Αζέροι, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για διεθνείς τρομοκράτες, γενοκτόνους και σφετεριστές της ελευθερίας κάθε όμορου λαού για τους οποίους δεν υφίσταται Διεθνές δίκαιο, παρά μόνο συμφέρον. 

Επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ

Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του στρατού του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν. Έναυσμα για τις αιματηρές ένοπλες συγκρούσεις αποτέλεσε η επίθεση από αέρος και με πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν στην de facto αυτόνομη περιοχή Αρτσάχ η οποία είναι κατά πλειοψηφία αρμενική και χριστιανική. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες. Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Μπακού.

Την ίδια ώρα η τουρκία δήλωσε μέσω του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι «Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη», η Αρμενία και το Αρτσάχ, καταγγέλλουν ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία και οι συγκρούσεις συνεχίζονται, προκαλώντας ανησυχία για έναν ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Δεδομένων όλων των προαναφερομένων ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:

  1. Προτίθεται η ΕΕ να αποδοκιμάσει την επιθετική στάση του Αζερμπαϊτζάν επιβάλλοντάς του κυρώσεις; Με ποια μέσα θα εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή της στο δοκιμαζόμενο Αρτσάχ;

  2. Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αποτρέψει την εμπλοκή τρίτων (όπως η Τουρκία) στην εν λόγω σύγκρουση και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης;

Παρέμβαση, Αρμενία, Ευρωβουλή, Λαγός, ΕΛΑΣΥΝ