ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ 2 ½ ΠΟΛΕΜΩΝ

2016-07-21T171543Z_1404342886_LR1EC7L1BXXNC_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY.JPG
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει ο Υποναύαρχος Βασίλειος Πολίτης

Το δόγμα των 2 ½ πολέμων παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Γκιούλ σε ομιλία του στην Σχολή Εθνικής Άμυνας της Άγκυρας στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ο τότε Πρόεδρος Γκιούλ υποστήριξε στο ακροατήριο των σπουδαστών της Σχολής ότι η Τουρκία πρέπει να έτοιμη με τις Ενοπλες Δυνάμεις της να μπορεί να πολεμήσει με δύο χώρες ταυτόχρονα, την Συρία, την Ελλάδα. Ο μισός πόλεμος σύμφωνα με όσα είχε πει ο Γκιούλ, αφορούσε σε ένα πιθανό πόλεμο που θα ξεσπούσε από το PPK στο εσωτερικό της χώρας αν υπήρχε σύρραξη ταυτόχρονα με την Συρία και την Ελλάδα, για να προκαλέσει ταραχές και ανωμαλία στο εσωτερικό της χώρας . Τα όσα είχε πει ο τότε Πρόεδρος Γκιουλ δεν ήταν βέβαια δικιά του επινόηση αλλά βασιζόταν στο βιβλίο ενός έμπειρου Τούρκου διπλωμάτη και μετέπειτα πολιτικού, του Mustafa Sukru Elekdag ,ο οποίος το 1994 είχε συγγράψει το « 2 ½ War Strategy», βιβλίο που από τότε ανελλιπώς διδάσκεται σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές και Άκαδημίες Πολέμου της Τουρκίας.

Ο Mustafa Sukru Elekdag , την περίοδο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και αργότερα το 1975 στις μετά την εισβολή διαπραγματεύσεις με τον περιβόητο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΆ Henry Kissinger , υπηρετούσε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών και ήταν ο κύριος συνομιλητής εκ μέρους της Τουρκίας με ΟΗΕ, Ελλάδα, Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1979 έως το 1989 υπηρέτησε ως πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΆ, αργότερα δε το 1996 στην κρίση των Ιμίων ήταν υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τανσού Τσιλέρ και ήταν ο βασικός επινοητής της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» στο Άιγαίο που έγινε σιωπηρά αποδεκτή από την τότε κυβέρνηση Σημίτη δεχόμενη στην προ ενταξιακή συμφωνία της Τουρκίας στην Ε.Ε., του Ελσίνκι του 1999, ότι υπάρχουν «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα». Σήμερα η κατάσταση στο Afrin συνεχίζει να μην είναι καθόλου καλή με σοβαρές απώλειες από πλευράς Τουρκίας, στην δε Συρία η Τουρκία γνωρίζει εκ προοιμίου ότι αν επιχειρήσει βαθύτερα στην ενδοχώρα η υπόθεση είναι χαμένη εκ προοιμίου. Οσον αφορά δε την Κύπρο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα εκτός από τους προσφάτους λεονταρισμούς που επιχείρησε με τους Ιταλούς διότι απέναντί της έχει πλέον τεράστια οικονομικά συμφέροντα(Άμερικανικά, Γαλλικά, Ισραηλινά κ.λπ.), που δύσκολα μπορεί να τα αγνοήσει. Τι της μένει λοιπόν, για να διατηρήσει το γόητρο της ως χώρας που εφαρμόζει Hard Power Στρατιωτική Διπλωματία , η προβολή ισχύος στο Άιγαίο σε πιθανόν μία από τις 18 «αμφισβητούμενες» νήσους και βραχονησίδες (Παναγία, Θύμαινα, Άγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέβιθα, Ψέριμος, Πλατιά, Καλόλημνος, Γυαλί, Σύρνα, Διονυσιάδες, Κουφονήσια, Γαιδουρονήσι), που κατά την άποψη της κατοικήθηκαν μετά το 2004, με τη μεταφορά σε αυτές στρατιωτικών μονάδων και κατοίκων από άλλα νησιά.

Πρόσφατα βέβαια ο Τούρκος μας έδειξε ότι όταν εννοεί και μιλάει για 2 ½ πολέμους και γκρίζες ζώνες, ότι συμπεριλαμβάνει πλέον στα σχέδια του και άλλες συνοριακές περιοχές πλην του νησιωτικού συμπλέγματος του Άιγαίου, όπως είναι ο Εβρος μετά το πρόσφατο επεισόδιο της ενέδρας, απαγωγής και αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας που δυστυχώς σύσσωμη Κυβέρνηση και Άντιπολίτευση το θεωρεί ήσσονος σημασίας και όχι ως θερμό στρατιωτικό επεισόδιο και αιτία πολέμου. Ενα είναι βέβαιο πλέον , ότι η Τουρκία όσο βλέπει ότι απέναντι της έχει μία άβουλη ερασιτεχνική Ελληνική Κυβέρνηση που το αμυντικό της δόγμα είναι μόνο η υποχωρητική διπλωματία θα συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις και επεισόδια με σκοπό αφενός μεν την πρόκληση αφετέρου δε την δημιουργία τετελεσμένων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα. Τελικά θα τολμήσει η Ελληνική Κυβέρνηση να υψώσει ανάστημα στον επιθετικό Τούρκο , θα αφήσει επιτέλους την ικανή στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων να κάνει σωστά την δουλειά της και να εφαρμόσει τα σχέδια για την άμυνα της χώρας;

Ο καιρός περνάει και όσο κατά την άποψη μου συνεχίζουμε να έχουμε μηδενική αντίδραση και όχι στρατηγικό σχεδιασμό που να απορρέει από τις αποφάσεις ενός Συμβουλίου Εθνικής Άσφαλείας που δυστυχώς δεν υπάρχει η χώρα θα συνεχίζει να παραπαίει διπλωματικά και στρατιωτικά και θα έπεται πάντα στα επιθετικά σχέδια του αλαζόνα Προέδρου της γείτονας χώρας Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

* ε.α. Στρατηγικός Αναλυτής, MADSS, MA

Ετικέτες: Τουρκία Ερντογάν Πόλεμος Δόγμα