Νέο ρεκόρ υποτίμησης της τουρκικής λίρας καθώς αυξάνεται η ένταση με Ελλάδα

0
0
0
s2smodern

Το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας πλησίασε και πάλι σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου με τους οικονομολόγους να αποδίδουν τη νέα υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος στην πολιτική και στρατιωτική ένταση με την Ελλάδα στην ανατ. Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Η λίρα μειώθηκε κατά 0,2% στα 7,394 ανά δολάριο. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχε φτάσει στο ρεκόρ των 7,408 ανά δολάριο.

Τουρκία και Ελλάδα εξέδωσαν Navtex για αυτήν την εβδομάδα σε ίδιες περιοχές της ανατ. Μεσογείου, γεγονός που έχει αυξήσει την ανησυχία στην τουρκική αγορά.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος έναντι του δολαρίου το 20% της αξίας της, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα συνεργάστηκαν για να μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την έκρηξη του δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης εξαντλήσει τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να στηρίξει τη λίρα.

Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch μείωσε τις προοπτικές της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», σημειώνοντας ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να βλάψουν περαιτέρω το ήδη ευάλωτο επενδυτικό κλίμα, το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

 

sigmalive.com

Τουρκία, Ελλάδα, τουρκική λίρα, δολάριο