Επιστροφή Τσιόδρα! Δεκαπενταύγουστος με μάσκα, ωράριο την νύχτα – 100 άτομα στους γάμους μέχρι 31/8

0
0
0
s2smodern

Ήταν 26 Μαΐου του 2020, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωνε ότι εμφανιζόταν για τελευταία φορά απέναντι στις κάμερες, για την καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό.

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα συνοδεύεται ήδη με τη λήψη μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, το όριο των 100 ατόμων στις τελετές, η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.α. Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, θα εμπλουτίζονται μέχρι να ελεγχθεί εκ νέου η διασπορά της νόσου.

Όπως ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Τσιόδρας, η εμφάνισή του έγινε κατ’ εξαίρεση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:

  • ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων,
  • η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (π.χ. κρεατοβιομηχανιά, γάμοι, μπαρ)
  • η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, καθώς την  εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχοντα αλλά και το ότι  πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, ενώ έκανε λόγο για μάσκα ακόμα και σε πάρκα, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».

 

 

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως δεν επανέρχεται σε καθημερινή φάση η κοινή ενημέρωση με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο δήλωσε πως τα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι αυστηρά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

  • Απαγόρευση διέλευσης από Κακαβιά από 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων εγκαθίσταται από Δευτέρα.
  • Από 16 Αυγούστου όποιος διέρχεται από την Αλβανία υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωσης.
  • Έως 31 Αυγούστου παρατείνεται το όριο ατόμων σε εκδηλώσεις (100 άτομα σε γάμους).
  • Θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα σε τοπικό επίπεδο. Θα ορίζεται με βάση την περιοχή.
  • Μάσκα σε χώρους γραφείων όταν υπάρχει επαφή με το κοινό.
  • Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στα εργοστάσια τροφίμων, εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  • Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίων

 

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Συνολικά 121 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

 

κορωνοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας, Χαρδαλιάς, Κρούσματα, μάσκα