Άνθρωποι της τέχνης και του αθλητισμού μιλούν για την Αγία Σοφία

0
0
0
s2smodern

Στο Open TV μίλησαν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι ερμηνευτές Γιώργος Νταλάρας και Μανώλης Μητσιάς καθώς και δύο φορές αργυρός ολυμπιονίκης του ταε κβο ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλώντας στο Open TV, δεν έκρυψε την πικρία του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης συγκλονίζει καταθέτοντας το προσωπικό του βίωμα όταν μπήκε για πρώτη φορά στο εσωτερικό του εμβληματικού ναού της Αγίας Σοφίας. 

«Όταν έκανα γυρίσματα για την ταινία "Καβάφης" και μπήκα μέσα παρέλυσα. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Αργότερα μετέφερα αυτό το βίωμα στον Οδυσσέα Ελύτη ο οποίος μου είπε ότι "πως ένα σούρουπο, όταν είδα την Αγία Σοφία από τη μεριά του Βοσπόρου έχασα τη φωνή μου για δύο μέρες". Αυτή τη δύναμη έχει αυτός ο ιερός χώρος. Κανείς δεν μπορεί να την καταλύσει», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Νταλάρας στέλνει το δικό του μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα σχολιάζει με καυστικό τρόπο τη δήλωση του κ. Ερντογάν περί παιδικού ονείρου για να απελευθερωθεί η Αγία Σοφία από τα δεσμά. «Πρέπει κάποιος να του θυμίσει ότι πια δεν είναι παιδί. Δεν μπορεί να παίζει με τα παιδικά του παιχνίδια. Δείχνει μία πολιτική υπεροψία. Τέτοιες κινήσεις καλλιεργούν τον φονταμενταλισμό» σημειώνει.

«Η Αγία Σοφία είναι ένας τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβολίζει τη δύναμη του πολιτισμού. Αν μπορούσα να ψιθυρίσω κάτι στο αυτί του Τούρκου προέδρου θα ήταν: "Πρόεδρε οι ηρωικές μορφές της εποχής μας είναι όσοι εργάζονται για την αποτροπή της βίας και των πολέμων. Εσείς τον τελευταίο καιρό δεν κάνετε κάτι τέτοιο"», προσθέτει. 

Βαθύς γνώστης της ψαλτικής και των βυζαντινών δρόμων είναι ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος εκφράζει τη θλίψη και τον θυμό του για την απόφαση Ερντογάν. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και γενικότερα για τον πολιτισμό μας, ένας άνθρωπος να καταπατάει την ιστορία και να προσβάλλει τις θρησκείες όλων των λαών. Βέβαια από την άλλη μεριά είναι και το σημείο που προσκυνάει σε έναν ορθόδοξο ναό. Αυτό δείχνει τη μικρότητά του και τη δύναμη της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας», επισημαίνει.

Πληγή για τον χριστιανισμό και τον ελληνισμό χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο δύο φορές αργυρός ολυμπιονίκης του ταε κβο ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. «Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να πορευτεί πολύ διαφορετικά στο μέλλον. Έχει πετάξει από πάνω του τον δυτικό μανδύα και πλέον έχει αποφασίσει να γίνει ένας σουλτάνος της Ανατολής. Παράλληλα, θέλει να ενώσει όλο τον μουσουλμανικό κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

 

Ορθοδοξία, Τζαμί, Αγιά Σοφιά, χριστιανοσύνη, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Αλέξανδρος Νικολαΐδηςe-genius.gr ...intelligent web software