Υπέγραψε το διάταγμα ο τούρκος

0
0
0
s2smodern

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε κρίνει ότι είναι νόμιμη μια τέτοια ενέργεια, ακυρώνοντας την απόφαση του 1934 (το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ), με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ακροδεξιές ενώσεις και όμιλοι φανατικών μουσουλμάνων και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934.

Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχε προτείνει, άλλωστε, και ο ίδιος ο Ερντογάν, αδιαφορώντας για το ότι τελεί υπό το καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου όλα ήταν πλέον στα χέρια του “σουλτάνου”, ο οποίος υπέγραψε ευθύς αμέσως το διάταγμα και ετοιμάζεται να κάνει διάγγελμα στις 20:53 το βράδι. Την ίδια ώρα η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις είχαν ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια προκλητική απόφαση.

Ερντογάν, Υπογραφή, Τζαμί, Αγιά Σοφιάe-genius.gr ...intelligent web software