Σύλησαν τάφους ηρώων της ΕΟΚΑ στο κοιμητήριο Αυγόρου

0
0
0
s2smodern

Επίθεση στην ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού και ασέβεια στους νεκρούς του ενωτικού αγώνα του 1955-1959 αποτελεί η πράξη βανδαλισμού στο κοιμητήριο της κοινότητας Αυγόρου. Άγνωστοι νυχτοβάτες έκλεψαν δύο χάλκινους σταυρούς από τα μνήματα των αγωνιστών Λουκίας Παπαγεωργίου-Λαουτάρη και Παναγή Ζαχαρία, κάτι που διαπίστωσαν το πρωί εργάτες του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου. Τα δύο μνήματα είναι στην ίδια σειρά με τον τάφο του ήρωα του Αχυρώνα Λιοπετρίου, Ανδρέα Κάρυου και του αδερφού του Γεώργιου, που πληγώθηκε σε μάχη στον Αστρομερίτη και απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1958 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μιλώντας στο Philenews, ο κοινοτάρχης Αυγόρου, Παναγής Μιχαηλά, επιβεβαίωσε το γεγονός, επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε είτε το βράδυ της Τρίτης είτε το βράδυ της Τετάρτης. «

Για εμάς, δεν έχει σημασία η χρηματική αξία των δύο σταυρών, αλλά η ανήθικη πράξη των βανδάλων», τόνισε. Ο κοινοτάρχης, πάντως, προέβη ήδη σε καταγγελία στην Αστυνομία, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι συλητές, που θυμίζουν μόνο Τούρκους στρατιώτες στα κατεχόμενα. Το τραγικό της όλης υπόθεσης και εκείνο που ίσως να μη «συναινεί» στο ότι πρόκειται για μια απλή κλοπή, είναι ότι την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένα τα μνημόσυνα των δύο ηρώων του Αυγόρου. Η Λουκία Παπαγεωργίου δολοφονήθηκε στις 5 Ιουλίου 1958 από Βρετανό στρατιώτη εντός της κοινότητας, σε ηλικία 31 ετών. Ήταν μητέρα έξι παιδιών και ηγούμενη ομάδας συγχωριανών της όρμησε εναντίον Άγγλων στρατιωτών που κακοποιούσαν νεαρό Αυγορίτη, ο οποίος αρνήθηκε να κατεβάσει πανό στο οποίο ήταν γραμμένο σύνθημα εναντίον του Σχεδίου ΜακΜίλαν από την πλατεία του χωριού. Από τις ίδιες σφαίρες, σκοτώθηκε και ο Παναής Ζαχαρία, γεωργός 46 ετών και πατέρας πέντε παιδιών.

Όπως διαπιστώθηκε, ο Άγγλος υπολοχαγός, δολοφονούσε αδιάκριτα εναντίον των χωρικών. Η πράξη σύλησης των δύο τάφων απλώνει σκοτάδι πάνω από την Κύπρο, καθώς είναι τρομακτικό το γεγονός ότι κάποιοι προβαίνουν σε τέτοιες ανήθικες και αποτρόπαιες πράξεις. Πράξεις, που θα πραγματοποιούσαν μόνο οι Άγγλοι στρατιώτες.

ΕΟΚΑ, Καταστροφές, Κοιμητήριοe-genius.gr ...intelligent web software