Εκδήλωση για την «Μάχη της Σημαίας» στην Λάρισα

0
0
0
s2smodern

Με μία σεμνή τελετή και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών τιμήθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία.Η εκδήλωση έγινε στον χώρο του μνημείου που βρίσκεται μπροστά από το Κλειστό Γυμναστήριο στην οδό Καρδίτσης. Η μάχη, που έγινε στην περιοχή «Μεζούρλο»- λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας». Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν. Λάρισας, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη οποία τιμήθηκε και η μνήμη των βασικών πρωτεργατών της αναδείξεως της Μάχης και του μνημείου, που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας: του Κων/νου Καρδαρά ιατρού-χειρουργού, του Δημητρίου Βάλλα δημοσιογράφου, του Δημητρίου Χατζηπλή αγρότη και του Κωνσταντίνου Σαμουρέλη π.αντιδημάρχου Δήμου Λαρισαίων. 

Η «είδηση» πλάστηκε και, μαζί με άλλες, χρησιμοποιήθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πρόφαση για να αφαιρεθεί από την Ελλάδα η ανεξαρτησία της και να ανατραπεί το νόμιμο πολίτευμά της με μια μπλόφα το 1917, η οποία επεσήμανε ότι: “για κάθε μία μέρα του παρελθόντος πού θυμόμαστε, προσθέτουμε μία μέρα ζωής στο μέλλον μας”, του κ. Ιωάννη Δασκαρόλη υποψηφίου διδάκτορα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και συγγραφέα των βιβλίων: «Δημοκρατικά τάγματα-οι “πραιτοριανοί”της β’ ελληνικής δημοκρατίας 1923-1926» και «Στρατιωτικά κινήματα στην Ελλάδα του μεσοπολέμου (1922-1935)» και δεκάδων σχετικών άρθρων, ο οποίος ανέφερε ότι: «Στην γαλλική προέλαση που αποτέλεσε και την τελευταία προσβολή της ήδη κουρελιασμένης ελληνικής ουδετερότητας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε σαφείς οδηγίες να μην προβληθεί η παραμικρή αντίσταση από τα ελληνικά στρατεύματα.

Οι Γάλλοι δεν αρκέστηκαν στην κατοχή της Λάρισας και στον αφοπλισμό των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά επεδίωξαν την ταπείνωση και τον εξευτελισμό του αντιπάλου τους ζητώντας τα ξίφη των αξιωματικών τους. Μεταξύ ταπείνωσης και απελπισμένης αντίστασης οι εύζωνες του 1/38 συντάγματος και οι αξιωματικοί τους προτίμησαν το δεύτερο, αψηφώντας ακόμη και τις διαταγές της κυβέρνησης, συνεχίζοντας νοερά την δισχιλιετή παράδοση θυσίας των Ελλήνων για την τιμή τους και την ελευθερίa…”

Τιμή και μνήμη, Σημαία, Λάρισα, Μάχηe-genius.gr ...intelligent web software