Είμαστε ήδη σε πόλεμο!

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Μπορεί επίσημα κανείς να μην το λέει, όμως είναι ήδη σαφές σε όλους πια ότι η χώρα μας είναι ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία. Ίσως δεν είμαστε στο τελευταίο στάδιο του πολέμου δηλαδή την ξεκάθαρη και ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ κρατικών μηχανισμών, αλλά βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό, νέο είδους πολέμου. Αυτό που εδώ και χρόνια έχει αναλυθεί από τους δικούς και αποκαλείται «υβριδικός πόλεμος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έκδοση του 2009 οι «Υβριδικοί Πόλεμοι» αναμειγνύουν τη φονικότητα της κρατικής σύγκρουσης με το φανατικό και το παρατεταμένο ζήλο του μη συμβατικού πολέμου. Ο όρος «υβριδικός» περικλείει την οργάνωση των πολέμων και τα μέσα τους. Οργανωτικά, μπορεί να διαθέτουν μια ιεραρχική πολιτική δομή, συνδυασμένη με αποκεντρωμένα κελιά ή δικτυωμένες τακτικές μονάδες... Αυτοί οι Υβριδικοί Πόλεμοι θα είναι πολυμορφικοί από τη φύση τους όσοι είναι και αντίπαλοί τους. Οι Υβριδικοί Πόλεμοι μπορεί να διεξαχθούν μεταξύ δύο κρατών αλλά και μεταξύ μιας ποικιλίας μη κρατικών δρώντων. Οι Υβριδικοί Πόλεμοι ενσωματώνουν ένα φάσμα διαφορετικών μεθόδων πολέμων όπως συμβατικές δυνατότητες, μη συμβατικές τακτικές και σχηματισμούς, τρομοκρατικές ενέργειες όπως βία χωρίς διάκριση και εκβιασμός και τέλος εγκληματική αταξία. Τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην Κύπρο υποδεικνύουν αυτό ακριβώς το είδος πολέμου.

Αυτό σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Liberal.gr ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εμβολισμός του πλοίου στα Ίμια ήταν «ατύχημα», η παραλίγο σύγκρουση με το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ «οφείλεται στην κακοκαιρία», οι Έλληνες στρατιωτικοί «εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος». Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα ασκεί μεγάλη πίεση χωρίς να διακινδυνεύει έναν πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.» Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόταση του συγκεκριμένου καθηγητή όσον αφορά στην «αντιμετώπιση» της τουρκικής απειλής. Καθώς σημειώνει: «Καταρχήν πρέπει να επικαιροποιηθεί το στρατιωτικό μας δόγμα και να γίνει πιο επιθετικό. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να περάσουν στην εποχή του δικτυοκεντρικού πολέμου (Network-Centric Warfare) για να αποκτήσουν επιχειρησιακή υπεροχή έναντι του αντιπάλου. Αυτό συνεπάγεται μεγάλες οικονομικές θυσίες.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με χώρες που μοιράζονται την ίδια ανησυχία με εμάς για την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες με ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που αντιστέκεται στον αυταρχισμό του Erdogan. Η σύγκρουση με την Τουρκία δεν είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη, εφόσον αντιδράσουμε εγκαίρως και έξυπνα!»

Τουρκία, Ελλάδα, Συμμαχίες, Πόλεμοςe-genius.gr ...intelligent web software