Γράφτηκε στις .

Το Αφγανιστάν θα απελευθερώσει 2.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι εκκίνησε σήμερα τη διαδικασία απελευθέρωσης σχεδόν 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν σε μια “χειρονομία καλής θέλησης” ως απάντηση στην μονομερή απόφαση των ανταρτών για τριήμερη εκεχειρία, δήλωσε εκπρόσωπός του. “Ο πρόεδρος Γάνι ξεκίνησε σήμερα μια διαδικασία για την απελευθέρωση έως 2.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν, σε μια χειρονομία καλής θέλησης ως απάντηση στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ιντ αλ-Φιτρ”, έγραψε ο εκπρόσωπός του Σεντίκ Σεντικί στο Twitter. Η ξαφνική αυτή πρόοδος σημειώνεται έπειτα από μήνες κλιμάκωσης της βίας που έδειχνε να οδηγεί την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο στρατοπέδων στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η αφγανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι στο μήνυμά του για τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ. Σε ομιλία του προς το έθνος από το προεδρικό μέγαρο, ο Γάνι είπε ότι και οι Ταλιμπάν θα πρέπει να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενούς τους από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.

Η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου στη Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε από την Καμπούλ. Η απελευθέρωση έως και 5.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν ήταν μέρος της συμφωνίας αυτής που είχαν κάνει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, καθώς και προϋπόθεση που έθεσαν οι ισλαμιστές μαχητές για να μετάσχουν στις ενδοαφγανικές συνομιλίες.

Φυλακές, Απελευθέρωση, Αφγανιστάν, Ταλιμπάν