Γράφτηκε στις .

Κυνηγοί θησαυρών λεηλατούν ελληνική εκκλησία του Πόντου

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Την εξακρίβωση των στοιχείων των υπαίτιων που λεηλάτησαν την εκκλησία του Πόντου καθώς και άλλες ερωτήσεις υπέβαλλε στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, Γκαρό Παϊλάν. Παρά την αντοχή της στο χρόνο τελικά η συγκεκριμένη εκκλησία θυσιάστηκε στο βωμό εύρεσης θησαυρών εκ μέρους ομάδας προσώπων!

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, αρμενικής καταγωγής, Γκαρό Παϊλάν, σχετικά με τη λεηλασία ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο χωριό Γεσίλντερέ στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου.

Σε ερώτηση που απηύθυνε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο Παϊλάν αναφέρει ότι «η εκκλησία που είχε καταφέρει να αντέξει στον χρόνο, τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες της, που κοσμούν τους τοίχους του ναού, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Όπως επισημαίνεται στο ethnos.gr, oι τοιχογραφίες της έχουν καταστραφεί- oι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή –στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι- είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας».

Ο Παϊλάν ρωτά τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού:

Εκτός από τον Τούρκο βουλευτή, την αποκατάσταση της εκκλησίας που έχει υποστεί ζημιά από ιερόσυλους και τυμβωρύχους ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί έπειτα για θρησκευτικό τουρισμό.

 

Τουρκία, Εκκλησία, Πόντος