x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Google διαγράφει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων από την ανώνυμη περιήγηση – Τι αλλάζει

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Google, ύστερα από ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ, συμφώνησε να διαγράψει δισεκατομμύρια δεδομένα χρηστών που σχετίζονται με την ανώνυμη περιήγηση. Η αγωγή που υποβλήθηκε το 2020, κατηγορούσε την εταιρεία για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, καθώς η συλλογή δεδομένων γινόταν ακόμα και σε “ανώνυμη” λειτουργία.

Η Google, αν και αρνήθηκε τις κατηγορίες, δέχτηκε να διαγράψει τα δεδομένα και να τροποποιήσει τις πρακτικές της, στο πλαίσιο ενός διακανονισμού. Η διαγραφή θα επηρεάσει χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στις ΗΠΑ.Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η Google έχει ήδη προβεί σε αλλαγές ως απάντηση στη μήνυση και η διαγραφή δεδομένων θα ισχύσει και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς περιγράφουν την ανώνυμη περιήγηση υπάλληλοι της Google

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, η νομική διαμάχη αποκάλυψε έγγραφα στα οποία οι υπάλληλοι της Google περιέγραφαν την ανώνυμη περιήγηση ως «ένα ψέμα» και «ένα μπερδεμένο χάος».

Τον Ιανουάριο, λίγο αφότου οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για το διακανονισμό της υπόθεσης, η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι εξακολουθούσε να συλλέγει δεδομένα των χρηστών της ακόμη και όταν εκείνοι επέλεγαν να κάνουν αναζήτηση μέσω ανώνυμης περιήγησης. Αυτή η λειτουργία υποτίθεται ότι προσφέρει αυξημένη ιδιωτικότητα, επειδή δεν αποθηκεύει τη δραστηριότητα περιήγησης στη συσκευή που χρησιμοποιείται.

H λειτουργία που θα μπλοκάρει αυτόματα τα cookies τρίτων

Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι άρχισε να δοκιμάζει μια λειτουργία που θα μπλοκάρει αυτόματα τα cookies τρίτων, τα οποία βοηθούν στην παρακολούθηση της δραστηριότητας του χρήστη, για όλους τους χρήστες του Google Chrome. Η εταιρεία είχε καταστήσει αυτό το μπλοκάρισμα αυτόματο για τους χρήστες της ανώνυμης περιήγησης λίγο μετά την κατάθεση της αγωγής το 2020. Τώρα, συμφώνησε να διασφαλίσει ότι ο περιορισμός αυτός θα ισχύει για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, που κατατέθηκε τη Δευτέρα (01/04) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διευθετήσουμε αυτή την αγωγή, την οποία πάντα πιστεύαμε ότι ήταν αβάσιμη», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Google Χόρχε Καστανέντα, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν θα καταβάλει καμία αποζημίωση.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα που δεν συνδέθηκαν ποτέ με κάποιο άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Google θα συλλέγει λιγότερα δεδομένα από τις αναζητήσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν ανώνυμη περιήγηση και ως εκ τούτου θα κερδίζει λιγότερα χρήματα από τα δεδομένα, έγραψαν οι δικηγόροι των εναγόντων.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software