«Ασφαλίστε τώρα τους λογαριασμούς σας»: Χάκερ στοχεύουν τους χρήστες του Gmail και του Facebook – Έκλεψαν 1,5 εκατ. ευρώ το 2023

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το αστρονομικό ποσό των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ πέρασε το 2023 στα χέρια των χάκερ που παραβίασαν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Η Action Fraud αποκάλυψε ότι το 2023 παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί πάνω από 22.500 ανθρώπων, με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετά χρήματα.

Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίζουν πώς να παραμείνουν ασφαλείς όταν χρησιμοποιούν δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Gmail και το Facebook, από το να ορίζουν έναν ισχυρό κα ασφαλή κωδικό πρόσβασης μέχρι να μπορούν να εντοπίζουν τις απάτες phishing.

«Οποιοσδήποτε έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να γίνει στόχος απατεώνων ή κυβερνοεπιθέσεων. Είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση για να ασφαλίσετε τους λογαριασμούς σας, καθώς οι απάτες γίνονται όλο και δύσκολο να εντοπιστούν» τόνισε σε δήλωσή της η επικεφαλής της Action Fraud, Pauline Smith.

Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας

Σύμφωνα με την Action Fraud, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν τρεις διαφορετικές μεθόδους για να πάρουν τον έλεγχο των λογαριασμών:

την αλυσιδωτή πειρατεία στην πλατφόρμα (on-platform chain hacking)
τη διαρροή κωδικών πρόσβασης
το phishing
Το on-platform chain hacking είναι όταν ένας κυβερνοαπατεώνας αποκτά τον έλεγχο ενός λογαριασμού και αρχίζει να υποδύεται τον νόμιμο ιδιοκτήτη προκειμένου να εισβάλει σε άλλους.

Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι κωδικοί πρόσβασης διαρρέουν τακτικά σε παραβιάσεις δεδομένων. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε αν ένας κωδικός πρόσβασης έχει παραβιαστεί.

Όχι μόνο το iPhone σας μπορεί να σας το πει, αλλά η Google πρόσθεσε πρόσφατα μια νέα ειδοποίηση ασφαλείας κωδικού πρόσβασης που επισημαίνει τους παραβιασμένους, αδύναμους και επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης.

Υπάρχουν επίσης ανεπαίσθητες ενδείξεις ότι πρόκειται να γίνετε στόχος μιας απάτης phishing, τις οποίες οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να μάθουν, όπως ορθογραφικά λάθη, ψευδής επείγουσα ανάγκη και πολλές ερωτήσεις.

Η Action Fraud αναφέρει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε να πέσετε θύμα είναι να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών μέσων.

Ένα άλλο καλό μέτρο ασφαλείας είναι να ενεργοποιείτε την επαλήθευση δύο βημάτων στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών μέσων.

Στις μέρες μας, κάθε πλατφόρμα προσφέρει στους χρήστες έλεγχος ταυτότητας πολλών παραγόντων – που σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους πριν συνδεθούν σε έναν λογαριασμό.

Συμβουλές για έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης καθιστά έναν λογαριασμό ασφαλή.

Η πρώτη συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας. Ένας τυχαίος κωδικός πρόσβασης μήκους 20 χαρακτήρων που περιέχει κεφαλαία και πεζά γράμματα, σύμβολα, αριθμούς, ακόμα και emojis, είναι ο πιο ασφαλής που μπορείτε να έχετε.

Αν και μπορεί να είναι εφιαλτικό να τους θυμάστε, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης στα προγράμματα περιήγησης. Αντ’ αυτού, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης – όπως ο δικός της Google – που μπορεί να παρακολουθεί και να κρυπτογραφεί όλους τους κωδικούς σας.

TAGS: