Μπάιντεν: «Λάθος οι χειρισμοί του Νετανιάχου στη Γάζα»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά επικριτικός απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εγκαλώντας τον για τον χειρισμό του στη Γάζα.

«Νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είπε σε συνέντευξή του. Πρόσθεσε ότι η Γάζα θα πρέπει να έχει «πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα» για τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο εξαρτάται από το αν το Ισραήλ θα επιτρέψει περισσότερα τρόφιμα και φάρμακα στον δοκιμαζόμενο θύλακα των Παλαιστινίων που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι παρεμπόδισε την είσοδο ή τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα και κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι απέτυχαν να παραδώσουν βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Εβδομάδες συνομιλιών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά η διεθνής πίεση αυξάνεται.

Η ωριαία συνέντευξη καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη – μέρες μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές που σκότωσαν επτά εθελοντές στο World Central Kitchen – και μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στο αμερικανικό ισπανόφωνο δίκτυο Univision. Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι «εξωφρενικό» το πώς τα οχήματα της ανθρωπιστικής οργάνωσης «χτυπήθηκαν από drones και βγήκαν σε αυτοκινητόδρομο».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν πει από τότε ότι «σοβαρά λάθη» οδήγησαν στη μοιραία στόχευση των εργαζομένων. Μια έρευνα οδήγησε στην απόλυση δύο ανώτερων αξιωματικών. Στη συνέντευξη, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτό που ζητώ είναι να ζητήσουν οι Ισραηλινοί απλώς κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν για τις επόμενες έξι, οκτώ εβδομάδες, πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εισέρχονται στη χώρα».

Ο πρόεδρος έχει δηλώσει προηγουμένως οτι και η Χαμάς πρέπει να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους. Το Ισραήλ πρόσφατα δεσμεύτηκε να ανοίξει ένα πέρασμα προς τη βόρεια Γάζα και ένα λιμάνι βαθέων υδάτων για να επιτρέψει τη ροή περισσότερης βοήθειας στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση για το Ισραήλ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει οξύνει τη ρητορική του σχετικά με τη στάση του Ισραήλ στον πόλεμο που διαρκεί έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου. Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές προμήθειες, όπως οι βόμβες, οι πύραυλοι κα τα πυρομαχικά συνέχισαν να ρέουν από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ αδιάκοπα. Ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν σε κοινότητες στα νότια σύνορα του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περισσότερους από 250.

Το Ισραήλ λέει ότι από τους 130 ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, τουλάχιστον 34 είναι νεκροί. Περισσότεροι από 33.000 κάτοικοι της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα από την επίθεση του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

TAGS: