«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για ανακαίνιση – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Επιδότηση μέχρι 4.000 ευρώ θα πάρουν 12.500 ιδιοκτήτες κλειστών σπιτιών ή διαμερισμάτων προκειμένου να τα ανακαινίσουν και στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν υποχρεωτικά για διάστημα 3 ετών. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα θα πάρουν το 50% της επιδότησης και το υπόλοιπο 50% όταν θα νοικιάσουν το σπίτι.

Προσοχή: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση και να έχουν πληρώσει τα έξοδα εντός 6 μηνών, διαφορετικά (αν δηλαδή υπερβούν τους 6 μήνες) η έγκριση της επιδότησης ανακαλείται και επιστρέφουν την προκαταβολή.

Χθες υπογράφηκε η σχετική απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ποιους αφορά
Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν οι ιδιοκτήτες με τις παρακάτω προϋποθέσεις;

Να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
Να διαθέτουν ακίνητο ως 100 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) σε οικιστική περιοχή.
Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα ως 40.000 ευρώ και να διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Να μην έχουν δηλώσει το ακίνητο που θα ανακαινίσουν ως πρώτη κατοικία, να μην το νοικιάζουν και να το δηλώνουν ως κενό στο έντυπο Ε2 τα τρία τελευταία χρόνια.
Να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη.

Προϋποθέσεις για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα 1 ακίνητό του έως 100 τετραγωνικά μέτρα με χρήση κατοικίας. Αν υπάρχουν και συνιδιοκτήτες ή επικαρπωτές στο ίδιο ακίνητο, την αίτηση θα υποβάλει ένας εξ αυτών, με γραπτή υπεύθυνη δήλωση συγκατάθεσης των υπόλοιπων συνιδιοκτητών. Κατά την υποβολή της αίτησης, ο ιδιοκτήτης-αιτών δηλώνει ότι το ακίνητο προς ένταξη έχει χρήση κατοικίας, είναι νομίμως υφιστάμενο και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο

Για να πάρουν ολόκληρη την επιδότηση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν ηλεκτρονικά δαπάνες ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Τυχόν επιπλέον δαπάνες δεν είναι απαραίτητο να υποβληθούν ή να πληρωθούν ηλεκτρονικά, καθώς δεν επιδοτούνται.

Η επιδότηση καλύπτει τις δαπάνες για ανακαίνιση χώρων μπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση ή επισκευή ερμαρίων, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση ή επισκευή δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών, και των αντίστοιχων υλικών. Επιδοτούνται επίσης δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες για μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και ενεργειακούς επιθεωρητές, εφόσον το σύνολο των δαπανών αυτών δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ.

Η πληρωμή των δαπανών πραγματοποιείται από τον δικαιούχο υποχρεωτικά και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ παράλληλα είναι επιτρεπτή και η πληρωμή με δόσεις, εφόσον το επιτρέπει ο τύπος κάρτας πληρωμών.

TAGS: