x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αναταραχή στη Γεωργία – Στο στόχαστρο ο «ρωσικός» νόμος για ξένους πράκτορες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδας, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα αμφιλεγόμενα σχέδια για να χαρακτηρίσει ΜΚΟ και ξένα ΜΜΕ, ως “ξένους πράκτορες”.
Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με την καταστολή της ελευθερίας του λόγου μέσα σε ένα χρόνο , αφού η δημόσια κατακραυγή και η διεθνής καταδίκη ανάγκασαν την κυβέρνηση να βάλει στο ράφι μια προηγούμενη έκδοση του προτεινόμενου νόμου τον Μάρτιο του 2023.
Ομάδες διαδηλωτών ξεκίνησαν πικετοφορία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα το απόγευμα της Δευτέρας, αντιδρώντας στις προτάσεις, ανεμίζοντας πλακάτ που εξισώνουν την κυβέρνησή τους με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Άλλοι κυμάτιζαν σημαίες της ΕΕ, ενώ πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνουν αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος

Νωρίτερα το ίδιο απόγευμα, οι γεωργιανοί βουλευτές είχαν εισαγάγει σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση το επίμαχο νομοσχέδιο για τους “ξένους πράκτορες”, το οποίο θα αυστηροποιούσε τους κανόνες σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινωνίας των πολιτών.
Το νομοσχέδιο πέρασε το πρώτο του στάδιο και τώρα θα τεθεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να καλύψουν τις εκδηλώσεις φέρονται να μην μπορούσαν να εισέλθουν στη διαδικασία.
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναζωογονήσει τις προσπάθειες για την ψήφιση της νομοθεσίας, την οποία εγκατέλειψε μετά από μεγάλες διαμαρτυρίες στους δρόμους και συγκρούσεις με διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κοινοβουλίου του, Mamuka Mdinaradze, το τελευταίο σχέδιο του νομοσχεδίου είναι ουσιαστικά αμετάβλητο από την αρχική του έκδοση, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ΕΕ.
Σύμφωνα με τους όρους του προτεινόμενου νόμου, οι οργανώσεις που λαμβάνουν το 20% ή περισσότερο της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα πρέπει να εγγράφονται ως πράκτορες ξένης επιρροής και να συμμορφώνονται με αυστηρούς διοικητικούς κανόνες, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν σημαντικά πρόστιμα.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και οι ομάδες προεκλογικής εκστρατείας και οι οργανισμοί παρακολούθησης της διαφθοράς, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να στιγματιστούν.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μια παρόμοια εκδοχή της νομοθεσίας για να πατάξει την εγχώρια διαφωνία τα τελευταία χρόνια και να στοχοποιήσει ΜΚΟ που επικρίνουν την κυβέρνηση, οδηγώντας την αντιπολίτευση της Γεωργίας να ονομάσει τα σχέδια “ρωσικό νόμο”.

 Ένταση με τις Βρυξέλλλες

Οι προτάσεις έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας, ανοίγοντας την προοπτική ένταξής της στο μπλοκ – αν και ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η χώρα κινείται πολύ αργά σε βασικές μεταρρυθμίσεις όπως η αντιμετώπιση της πολιτικής πόλωσης και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στήριξη από τη Μόσχα

Μια από τις λίγες ξένες πρωτεύουσες που υπερασπίζονται τα σχέδια είναι η Μόσχα.
Εξαίροντας την απόφαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι “κανένα κυρίαρχο κράτος δεν επιθυμεί την ανάμειξη άλλων χωρών στην εσωτερική πολιτική”.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}



e-genius.gr ...intelligent web software