Σε δύο «στρατόπεδα» ο πλανήτης: Συμμαχία Ρωσίας-Κίνας κατά ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Πούτιν έστειλε τον Λαβρόφ στην Κίνα.
Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να συζητήσουν τρόπους για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και την Ασία ώστε να αντικρούσουν απόπειρες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν τη βούλησή τους στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο.

Η Κίνα και η Ρωσία διακήρυξαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» το Φεβρουάριο 2022, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επισκεφθεί το Πεκίνο λίγες μόλις ημέρες πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν πρότεινε την ενίσχυση της ευρασιατικής ασφάλειας και ότι η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν «να αρχίσουν ένα διάλογο με τη συμμετοχή και άλλων που σκέπτονται τα ίδια για το θέμα αυτό».

«Για πολύ καιρό, υπήρχε μια ευρωατλαντική δομή ασφαλείας με τη μορφή του ΝΑΤΟ, φυσικά, καθώς και του ΟΑΣΕ, όμως έχει αυτοαποκλεισθεί από τον κατάλογο των δομών με τις οποίες είναι δυνατό να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με νόημα και να υπάρξει συμφωνία σε κάτι με βάση μια ισορροπία συμφερόντων», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Ουάνγκ δήλωσε ότι η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει ούτε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού ούτε να προωθεί την αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ουάνγκ είπε ακόμα ότι η Κίνα θέλει η Ρωσία και η Ουκρανία να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη για να συζητήσουν τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θέλει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει μια εκτίμηση για τις ουκρανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αερολσκαφών εναντίον του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της ενισχυόμενης σχέσης τους.

«Η συνεργασία μας στην αντιτρομοκρατία θα συνεχισθεί και μέσα στο πλαίσιο πολυμερών θεσμών», δήλωσε ο Λαβρόφ.

TAGS: