Εκκλησιαστικός διωγμός στο Μαυροβούνιο: Συνέλαβαν ιερείς και πιστούς σε πομπή

0
0
0
s2smodern

Σε μια πόλη όπου δεν έχει καταγραφεί ούτε μία περίπτωση κορωνοϊού

Μετά τους πολλαπλούς μπελάδες με την αστυνομία  για τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο  ήρθαν νέοι διωγμοί σε μια αυθόρμητη πομπή στους δρόμους του Μπεράνε του Μαυροβουνίου προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου την ημέρα της γιορτής του, στις 6 Μαΐου (Ιουλιανό ημερολόγιο).

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί που συμμετείχαν διατήρησαν κοινωνικές αποστάσεις ενώ φώναζαν, «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά μας!» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο που δίνει στο κράτος το δικαίωμα κατάσχεσης περιουσιών από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν ποινικές διώξεις εναντίον 5 ιερέων που συμμετείχαν στην πομπή, επειδή δήθεν δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέρει το πρακτορείο REGNUM.

Ωστόσο, Ιεράρχες και πιστοί στο Μαυροβούνιο βρίσκονται δίπλα στους ιερείς.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «Η κοινότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μπεράνε εκφράζει δημόσια διαφωνία και αγανάκτηση ενάντια στην επιθετική μεταχείριση εις βάρος των Ορθόδοξων ιερέων».

Η δήλωση εξηγεί ότι οι αδελφοί της γειτονικής Μονής του Αγίου Γεωργίου ήταν καλά εξοικειωμένοι με όλα τα υγειονομικά μέτρα που είχε ορίσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και αποφάσισαν να εορτάσουν, όπως έχουν συνήθεια για αιώνες, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, προσφέροντας προσευχές για την υγεία όλων των πολιτών του Berane, τηρώντας πιστά όλες τις απαιτήσεις του κράτους.

Παρά την συμμόρφωσή τους, αντιμετώπισαν «επιθετική συμπεριφορά από την αστυνομία και το γραφείο του Εισαγγελέα», έμειναν υπό κράτηση και ανάκριση για αρκετές ώρες μετά την πομπή, γράφει η Ορθόδοξη κοινότητα του Berane.

Η Εκκλησιαστική κοινότητα «θεωρεί ανέντιμη» τη μεταχείριση των ιερέων με τέτοιο τρόπο, ειδικά σε μια πόλη όπου δεν έχει καταγραφεί ούτε μία περίπτωση κορωνοϊού. Πιστεύουν ότι ο στόχος ήταν ειδικά να ταπεινωθούν και να υποτιμηθούν οι ιερείς.

Επιπλέον, οι πιστοί μαζεύτηκαν αυθόρμητα για να λάβουν την ευλογία των ιερέων όχι με προηγούμενη συνεννόηση με το μοναστήρι, γράφει η εκκλησιαστική κοινότητα.

Και χθες το βράδυ, πολίτες του Berane και του Andrijevica βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους ιερείς, φωνάζοντας: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά μας» και «Δεν θα παραιτηθούμε από τους ιερείς μας!» Υπήρχε επίσης μια «πομπή αυτοκινήτων» στο Berane.

Αρκετοί πολίτες συνελήφθησαν.

 

Εκκλησία, Ορθοδοξία, Διωγμός, Μαυροβούνιο, κορωνοϊός, ιερείςe-genius.gr ...intelligent web software