Πολύ ισχυρός σεισμός πάνω από 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν – Τουλάχιστον 4 οι νεκροί

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τουλάχιστον 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους προκάλεσε ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου το πρωί την Ταϊβάν.
Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση εδώ και 25 χρόνια, ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες, η οποία ωστόσο κατόπιν ήρθη.
Βάσει των πρώτων επίσημων στοιχείων, 4 άνθρωποι έχασαν χάσει τη ζωή τους, αριθμός που εκτιμάται πως θα αυξηθεί, καθώς εκτιμώνται σε δεκάδες οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτηρίων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 τραυματίες.

Ισχυρός σεισμός τουλάχιστον 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα την Ταϊβάν. Η πρώτη εκτίμηση της ταϊβανικής κεντρικής μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας ήταν πως επρόκειτο για σεισμό 7,2 βαθμών. Ωστόσο η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο δόνηση ήταν τελικά 7,7 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν 7,4 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της πολύ ισχυρής σεισμικής δόνησης βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της ανατολικής ακτογραμμής της Ταϊβάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Ο σεισμός ο οποίος καταγράφτηκε λίγο πριν από τις 08:00 (ώρα Ταϊπέι· 09:00 ώρα Τόκιο· 03:00 ώρα Ελλάδας) έγινε αισθητός στην Ιαπωνία και σε τμήματα της νότιας Κίνας.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και άλλοι 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο, ακόμα προκαταρκτικό απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πυροσβεστικό σώμα της χώρας.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτήρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, ειδικά στην αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για τον «πιο ισχυρό σεισμό εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, ο Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές. Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 7,6 του Σεπτεμβρίου του 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει πως η ηλεκτροδότηση κόπηκε σε τομείς της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μεταδίδουν πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί σε κτήρια τα οποία κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν της νήσου.

«Δύο κτήρια κατέρρευσαν και μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι. Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν», περιορίστηκε να πει νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση πυροδότησε την έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων για τσουνάμι στην ίδια την Ταϊβάν και στα ιαπωνικά νησιά στον νομό Οκινάουα (νοτιοδυτικά).

TAGS: