Ρωσία: 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους έχουν καταληφθεί σε τρεις μήνες, λέει ο Σεργκέι Σοϊγκού

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η χώρα του έχει καταλάβει 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν την πρωτοβουλία απέναντι στους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών.

“Συνολικά, από τις αρχές του έτους, 403 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους νέων περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν περάσει υπό τον έλεγχό μας”, δήλωσε ο υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού, στη διάρκεια στρατιωτικής σύσκεψης, σύμφωνα με το υπουργείο του.

Αναφερόταν στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, την προσάρτηση των οποίων έχει ανακοινώσει η Ρωσία και τις οποίες ελέγχει μόνο εν μέρει.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως οι στρατιώτες του εξακολουθούν “να ωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις δυτικά”.

Τους τελευταίους μήνες ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέλαβε αρκετά χωριά και, κυρίως, την Αβντιίβκα, πόλη οχυρό της ανατολικής Ουκρανίας στην οποία οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν γαντζωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εδώ και χρόνια.

Οι Ρώσοι στρατιώτες δεν κατάφεραν ωστόσο κάποιο σημαντικό άνοιγμα, καθώς μεγάλα τμήματα του μετώπου παραμένουν παγωμένα, Φαίνεται ωστόσο να έχουν επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός του Κιέβου, δηλ. την έλλειψη πυρομαχικών, τις δυσκολίες στρατολόγησης και το μπλοκάρισμα της δυτικής βοήθειας.
Το αμερικανικό ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου (ISW) εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα πως η Ρωσία έχει καταλάβει 505 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην Ουκρανία από τον περασμένο Οκτώβριο.

“Υλικοί περιορισμοί” περιορίζουν την ικανότητα των Ουκρανών στρατιωτών να “διεξαγάγουν αποτελεσματικές αμυντικές επιχειρήσεις”, σημείωσε το ινστιτούτο.

Υπογράμμισε πως “οι ευκαιρίες εκμετάλλευσης της ουκρανικής ευαλωτότητας” θα διευρύνονται όσο η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις εξοπλισμού και δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους στρατιώτες.

Πολιτικές διαφωνίες, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, καθυστερούν τη βοήθεια που ζητεί το Κίεβο.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, ένα πακέτο 60 δισ. δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

TAGS: