POS σε ταξί, λαϊκές αγορές και περίπτερα – Ήρθε η ώρα των ελέγχων και των προστίμων

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Από σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν παντού την κάρτα τους για όλες τις συναλλαγές, είτε πρόκειται για αγορές αγαθών, είτε για υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, μπορούν να την χρησιμοποιούν σε ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, πανηγύρια, θέατρα, κινηματογράφους, μεσιτικά γραφεία ακόμα και σε πανεπιστήμια ή ΙΕΚ, με την λίστα να φτάνει περίπου τους 50.000 επαγγελματίες.

Ποιοι περιλαμβάνονται και ποιοι εξαιρούνται
Η λίστα αριθμεί περίπου 110.000 επαγγελματίες. Ωστόσο ο αριθμός των υπόχρεων, τους οποίους αφορούσε ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, είναι μικρότερος (περίπου 50.000) καθώς εξαιρούνται οι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περιθώριο εγκατάστασης και διασύνδεσης POS- ταμειακών έως την έναρξη λειτουργίας τους.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αν και περιλαμβάνονται στη λίστα δεν πραγματοποιούν λιανικές πωλήσεις.

Μαζικοί έλεγχοι με το καλημέρα και πρόστιμα
Η απόφαση για την εγκατάσταση τερματικών στους 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους ήταν υποχρεωτική ενώ από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην αγορά από κοινά συνεργεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωση, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα 1.500 ευρώ ενώ στα 1.000 ευρώ ανέρχονται οι χρηματικές ποινές για τους επαγγελματίες που δεν θα δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, στον οποίο θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά.

Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Η ΕΣΕΕ ζητά παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών
Την παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, ζήτησε με επιστολές της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε:

την επέκταση στο λιανεμπόριο κατά 1 μήνα, δηλαδή ως τις 30 Απριλίου, της γενικής προθεσμίας για τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα, ώστε να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη διορία όσων επιχειρήσεων αποκτήσουν All in One συσκευές
Συγκεκριμένα, ως προς την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι σαφής απόδειξη της πρακτικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο ισχύον χρονοδιάγραμμα, αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα η φορολογική διοίκηση απέστειλε 136.700 ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσες εξ’ αυτών δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση, για λόγους όμως που δεν ευθύνονται οι ίδιες, όπως: ιδιαίτερα περιορισμένη διαθεσιμότητα των παρόχων τεχνικής υποστήριξης, ελάχιστα έως μηδενικά διαθέσιμα ραντεβού, τεχνικά προβλήματα και αδυναμίες στη σύνδεση και δικτύωση POS και ταμειακών συστημάτων.

Αντίστοιχα, συνεχίζει η συνομοσπονδία, θέματα όπως η προμήθεια υλικού, η επιλογή του κατάλληλου λογισμικού, η προετοιμασία των λογιστηρίων, η διαθεσιμότητα των εξειδικευμένων τεχνικών και η εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να αποφεύγονται λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αποτελούν προκλήσεις στο πεδίο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο λιανεμπόριο, οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι τώρα.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει, πως θεωρεί τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ως ζητήματα εξόχως σημαντικά για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και προβαίνει σε συνεχείς ενέργειες ενημέρωσης προς τα μέλη της σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις ηγεσίες των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργείων να αποδεχθούν τις αιτούμενες χρονικές παρατάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα σύνδεσης και εφαρμογής, των οποίων η επίλυση σήμερα υπερβαίνει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Τι ισχύει για το IRIS
Για την εγκατάσταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που επιβάλλεται για μη εγκατάσταση POS, μειώνεται κατά 50%, όταν:

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

TAGS: