“Απόψε η ΕΟΚΑ θα κτυπήσει!”

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Είναι γνωστό ότι στα αποδυτήρια της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ στο ΓΣΕ, έγιναν διάφορες συναντήσεις για το σχεδιασμό της δράσης της ΕΟΚΑ.

Μέλη του Συλλόγου αλλά και ποδοσφαιριστές του, έκαναν αυτές τις συναντήσεις γιατί υπήρξαν πρωταγωνιστές αλλά και στελέχη του σκληρού πυρήνα της ΕΟΚΑ. Γρηγόρης Αυξεντίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παύλος Παυλάκης, Μωυσής Μάντζαλος. Παραμονές της έναρξης του Αγώνα, 31 Μαρτίου 1955, από νωρίς το πρωί , ο Γρηγόρης Αυξεντίου συναντήθηκε με τον Kυριάκο Μάτση στο αγρόκτημα των Κουκλιών του γνωστού Βαρωσιώτη και οικονομικού αιμοδότη της Πόλης και του Συλλόγου μας, Παναγιώτη Ιωάννου. Έγινε μεταξύ τους ο εξής διάλογος. Αυξεντίου: ”Aπόψε η ΕΟΚΑ θα κτυπήσει!” Μάτσης: ”Έτσι μπράβο. Τώρα είμαι ήσυχος. Τώρα ξέρουμε τη συνέχεια. Τώρα αυτή η γη μας, θα μας νιώσει άξιους να την πατάμε, να τη ζούμε και να γευόμαστε τους καρπούς της.”

Συνεννοούνται για το βράδυ πως πρέπει να μεταφερθούν οι εκρηκτικές ύλες που φυλάσσονταν στο αγρόκτημα για τα πρώτα κτυπήματα. Aπό το αγρόκτημα των Κουκλιών (κοντά στη Λύση) ο Αυξεντίου μεταβαίνει στο Βαρώσι και συναντάται με τον Αντώνη Παπαδόπουλο στο ΓΣΕ. Στις 10:00 περίπου επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παρπούνα (μέλος της Οργάνωσης) στο μαγαζί του και του είπε να έρθει σε επαφή με την ομάδα του Λιοπετριού και στις 20:00 το βράδυ να συγκεντρωθούν όλοι στο σπίτι του Παρπούνα στο Βαρώσι.

TAGS: