Καταρρέει… από την πείνα η Γάζα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με την Γάζα να καταρρέει και με το σύνολο του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων να είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο άμεσης λιμοκτονίας, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αλλά και κράτη, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, ζητούν επιτακτικά την κατάπαυση πυρός και την άμεση αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικοί θάνατοι λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης.
Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση Biden υπέβαλε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που ζητά να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με πρόβλεψη για την ταυτόχρονη απελευθέρωση των ομήρων της Hamas.
Και ενώ οι Αμερικάνοι πιέζουν το Ισραήλ να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές από την χερσαία εισβολή στη Rafah, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu ενημέρωσε Αμερικάνους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του ενέργειες για να νικήσει τη Hamas στη Γάζα, κάτι που προφανώς σηματοδοτεί και την επίθεση στη Rafah, στο «τελευταίο οχυρό της Hamas», σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Σχέδιο ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εκεχειρία

 
 

Σχέδιο απόφασης που ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων της Hamas κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
«Υποβάλαμε (…) σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων κι έχουμε μεγάλες ελπίδες πως οι άλλες χώρες – μέλη θα το υποστηρίξουν» υποστήριξε ο Blinken κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία.
Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 21/3 στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας αλλά και με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής με απώτερο στόχο την προώθηση των συνομιλιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Εγκαταλείψτε τα σχέδια επίθεσης στη Rafah

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden εξακολουθεί να πιέζει τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σχέδια επίθεσης τους στη Rafah, εκεί όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφευχθεί η εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης στη Rafah.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επανέλαβε πως είναι ανάγκη να «γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι» και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο θα στήσει προσωρινό λιμάνι στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο.

Netanyahu σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές: Θα προχωρήσω

Και ενώ οι πιέσεις των Αμερικάνων προς το Ισραήλ κλιμακώνονται, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu μιλώντας σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, διεμήνυσε πως θα προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό του για να εξοντώσει την Hamas και να την εξαφανίσει από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η παρέμβαση αυτή του Netanyahu έχει τεράστια πολιτική σημασία, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Γερουσίας, Chuck Schumer είχε χαρακτηρίσει τον Netanyahu εμπόδιο για την ειρήνη στη Γάζα και είχε ζητήσει εκλογές προκειμένου προφανώς να αντικατασταθεί στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.
Στην τοποθέτηση του ο Netanyahu είπε στους Ρεπουμπλικάνους ότι ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Biden κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να ολοκληρώσει την εξόντωση των τελευταίων ταγμάτων της Hamas στην Rafah και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω χερσαίας εισβολής.

Η αντίδραση – Στηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι

«Θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει.
Θα το ολοκληρώσει» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Jim Risch αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Netanyahu.
«Του ζητήσαμε μια ενημέρωση και ενημερωθήκαμε για τον πόλεμο, την απελευθέρωση των ομήρων και τις προσπάθειες να νικήσει τη Hamas.
Του είπαμε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είπε ότι αυτό ακριβώς συνεχίζουν να κάνουν», είπε ο γερουσιαστής John Barrasso.
Μάλιστα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson ανέφερε πως σκέφτεται να προσκαλέσει τον Netanyahu να μιλήσει στο Κογκρέσο, αν και τέτοιες προσκλήσεις σε ξένους ηγέτες κανονικά απευθύνονται από κοινού από τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής.

Εξαπλώνεται η πείνα – Συγκλονιστικά στοιχεία

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι στον αέρα και οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να ανέρχονται σε εκατοντάδες σε καθημερινή βάση, η ανησυχία όλων στρέφεται στις δραματικές ελλείψεις τροφίμων και νερού που απειλούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Παλαιστινίων με λιμοκτονία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως χρειάζεται άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, μαζικοί θάνατοι.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά.
Εκτιμάται ότι 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι στην κατηγορία του υψηλότερου κινδύνου για υποσιτισμό ή θάνατο, ενώ άλλα 854.000 άτομα είναι στην κατηγορία της έκτακτης ανάγκης, όπου απαιτείται άμεση δράση για να σωθούν ζωές.
Το υπόλοιπο 12% του πληθυσμού εντάσσεται στην κατηγορία: άτομα σε κρίση ενώ κανείς δεν είναι ενταγμένος στις δύο κατώτερες κατηγορίες που συνιστούν και χαμηλότερο κίνδυνο λιμοκτονίας.
Ίσως ποτέ στο παρελθόν, ένας ολόκληρος λαός δεν ήταν αντιμέτωπος με τόσο οξύ πρόβλημα υποσιτισμού.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο λιμός θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή από σήμερα έως τα τέλη Μαΐου.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 27 θάνατοι παιδιών και τριών ενηλικών από υποσιτισμό και αφυδάτωση, ενώ εκατοντάδες είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται υποσιτισμένα.

TAGS: