x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Παίρνει εξιτήριο το απόγευμα ο πιλότος του F-16 που συνετρίβη στην Ψαθούρα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα το απόγευμα ο 29χρονος Υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την πτώση του F-16 Block 52+ στην θαλάσσια περιοχή στην Ψαθούρα.

Ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο στο ΓΝΑ 251, είναι καλά στην υγεία του και έχει υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Του έχει γίνει πλήρης απεικονιστικός έλεγχος με αξονική και μαγνητική τομογραφία που βγήκαν καθαρές.

Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, είναι καλά και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα το απόγευμα. Έπρεπε να μείνει για νοσηλεία ένα 24ωρο για προληπτικούς λόγους.

Στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή βρίσκεται η σύζυγός του και η οικογένειά του και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους παραχωρήθηκε ένα δωμάτιο δίπλα σε αυτό που νοσηλεύεται ο 29χρονος υποσμηναγός.

Το F16 παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα με τον πιλότο να ακολουθεί το πρωτόκολλο. Ενημέρωσε για το πρόβλημα και ενεργοποίησε την λειτουργεία του εκτινασσόμενου καθίσματος και όλα στη συνέχεια πήγαν βάσει σχεδίου. Το βάρος πλέον έχει πέσει στις έρευνες για το τι ήταν αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα.

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης

Το μαχητικό έπεσε στις 13.29 το μεσημέρι και ο πιλότος έκανε έγκαιρη χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, άνοιξε το αλεξίπτωτο και έπεσε στην θάλασσα. Αμέσως, τα υπόλοιπα μαχητικά του σχηματισμού έδωσαν τις συτεταγμένες του σημείου που έπεσε το F-16 στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, στην Λάρισα.

Το ΕΚΑΕ άρχισε άμεσα να συντονίζει την επιχείρηση και μέσα σε πέντε λεπτά επικοινώνησε με την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου. Από εκεί, μετά από περίπου 15 λεπτά, απογειώθηκε το ελικόπτερο Super Puma, δηλαδή περίπου στις 13.50. Το ελικόπτερο έκανε περίπου 15 λεπτά να φτάσει στην περιοχή της Ψαθούρας.

Όταν έφτασε στην περιοχή, το Super Puma δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τον πιλότο, καθώς υπήρχε έντονος κυματισμός στην θάλασσα και η λέμβος του είχε παρασυρθεί πιο μακριά από τις συντεταγμένες που είχαν δώσει οι πιλότοι. Αν και ήταν μάρτυρες στην πτώση, οι πιλότοι των υπόλοιπων μαχητικών του σχηματισμού δεν κατάφεραν να κρατήσουν για αρκετή ώρα οπτική επαφή με τον 29χρονο υποσμηναγό.

Τελικά, το Super Puma κατάφερε να τον εντοπίσει 50 λεπτά αργότερα, δηλαδή περίπου στις 3 το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσε και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η διάσωση του πιλότου έγινε στις 15.02.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετείχαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL- 415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενώ προς την περιοχή της πτώσης χάραξε πορεία η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ σε μεγίστη ετοιμότητα είχε τεθεί και ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software