x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποιοι ηγέτες χάρηκαν από την επικράτηση Πούτιν

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Από τους πρώτους που έσπευσαν  να συγχαρούν τον Ρώσο πρόεδρο ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σύμμαχος και φίλος του, Κιμ Γιονγκ Ουν. Τον Πούτιν συνεχάρησαν οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, του Ιράν, της Κούβας, της Βολιβίας και η Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η επανεκλογή του Ρώσου ομολόγου Βλαντίμιρ Πούτιν κατέδειξε ότι έχει την «πλήρη στήριξη» του λαού του. «Αυτά τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις…η επανεκλογή σας αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των Ρώσων στο πρόσωπό σας», ανέφερε το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ όπως μεταδόθηκε από την κρατική κινεζική τηλεόραση.

Από την πλευρά του Ιράν, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές. «Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη ειλικρινώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Από την άλλη πλευρά, Ουκρανία και ΗΠΑ έσπευσαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι χώρες που εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της νίκης του Ρώσου προέδρου είναι η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Λιθουανία, η Γαλλία, ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Πολωνία.

Ως προς την Ουκρανία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης. Πρόσθεσε δε πως «Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του.

Σύσσωμη η Δύση αμφισβητεί την νίκη Πούτιν στις ρωσικές εκλογές

 

Αντιδράσεις ως προς το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών υπήρξαν και από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τον επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό», ενώ πρότεινε να εκδοθεί κοινή δήλωση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακόμη, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές», το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται μέσω X: «Οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι «εκλογές» στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες». «Η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» και, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές», ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην συνέχεια, η ανακοίνωση χαιρετίζει το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν με ειρηνικό τρόπο κατά της επίθεσης που έγινε σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Μεταξύ των αντιδρώντων στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν και η Λιθουανία. «Η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Τέλος, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Λιθουανίας, ανέφερε ότι «Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software