Ο Πούτιν κέρδισε τις εκλογές με το "ρεκόρ" του 87% - Και τώρα συγκρίνεται με Ασιάτες αυτοκράτορες

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών (κατά την καταμέτρηση του 99,79% των ψήφων), ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,3% με ποσοστό συμμετοχής στο 77,4%. Πρόκειται για ρεκόρ για τη σύγχρονη Ρωσία: τόσο όσον αφορά τον αριθμό των ψήφων για τον νικητή όσο και για τη συνολική συμμετοχή. Επιπλέον, ο Πούτιν κέρδισε περισσότερες ψήφους από ό,τι κέρδισε ποτέ του ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και πλησίασε τα ρεκόρ των αυτοκρατόρων της Κεντρικής Ασίας, οι οποίοι συνήθως κερδίζουν πάνω από το 90% των ψήφων, όπως σημειώνει το ρωσικό ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Meduza.

Το πολιτικό μπλοκ της Ρωσικής Προεδρικής Διοίκησης έχει πράγματι υπερβεί τους στόχους που είχαν τεθεί για αυτές τις εκλογές. Η ρωσική διοίκηση είχε θέσει ως στόχο για τις περιφερειακές διοικήσεις να συγκεντρώσει ο Πούτιν το 80% υπέρ του και συμμετοχή άνω του 70%. Η Meduza απέκτησε στη διάθεσή της μια προεκλογική στρατηγική που συνέταξε η ηγεσία μιας από τις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας: στο έγγραφο αυτό, ο στόχος για τις εκλογές επισημαίνεται ως τέτοιος. Ο στόχος αυτός προβλεπόταν να επιτευχθεί κυρίως με την κινητοποίηση των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των εταιρειών που βρίσκονται κοντά στο κράτος.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δύο περιφερειακούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Meduza υπό τον όρο της ανωνυμίας, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η διοίκηση άρχισε να λαμβάνει "επιθυμίες ότι το 80% [για τον Πούτιν] θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του 80% άρχισε να εκλαμβάνεται ως απόλυτο ελάχιστο και πολλές περιφέρειες άρχισαν να επικεντρώνονται στο 85%. Μια πηγή του Meduza που βρίσκεται κοντά στη ρωσική διοίκηση τόνισε ότι ο Σεργκέι Κιριένκο, στενός συνεργάτης του Πούτιν, ήθελε πραγματικά "να δείξει στον πρόεδρο πολύ υψηλά νούμερα, όπως και έπραξε".

 
Ωστόσο, μια πηγή που συνεργάζεται με τη διοίκηση μιας από τις περιφέρειες της Ρωσίας, σε συνομιλία με το Meduza, ξεχώρισε έναν άλλο παράγοντα για το υψηλό αποτέλεσμα του Πούτιν: "Πρόκειται για την Άπω Ανατολή. Εκεί συνοψίζουν τα αποτελέσματα νωρίτερα και στη συνέχεια άλλες περιφέρειες θέλουν να παρουσιάσουν καλύτερα στοιχεία. Έθεσαν τον πήχη αρκετά ψηλά. Πράγματι, στις περισσότερες από τις περιφέρειες που απαρτίζουν την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Άπω Ανατολής, ο Πούτιν πήρε πάνω από 85%. Πήρε το 80% των ψήφων μόνο στην περιφέρεια Χαμπάροφσκ, μια περιφέρεια που η διοίκηση θεωρεί παραδοσιακά διαμαρτυρόμενη".

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα με το υψηλό αποτέλεσμα του Πούτιν. Δύο πηγές τόνισαν ότι ο Κιριένκο είναι ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν το θεωρεί "υπερβολικό". Σύμφωνα με πηγή του Meduza που πρόσκειται στη ρωσική κυβέρνηση, ο Κιριένκο έχει ήδη τηλεφωνήσει προσωπικά στους περισσότερους Ρώσους κυβερνήτες και τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους στις εκλογές.

"Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι, δεν τιμωρείσαι για τη νίκη. Στα υψηλά κλιμάκια αυτό άρεσε. Το βλέπουν ως πραγματική υποστήριξη. Ο Κιριένκο ξέρει πώς να του το παρουσιάσει και να του το πουλήσει. Αυτό είναι το κυριότερο", τόνισε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

 

Μία άλλη πηγή έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα εκλογικά αποτελέσματα στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Πούτιν κέρδισε πάνω από το 85% των ψήφων στη ρωσική πρωτεύουσα, δηλαδή όχι πολύ λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο: "Συνήθιζε να υπάρχει μια διαφορά, στην τελευταία εκστρατεία κατά περισσότερο από 5%. Τώρα η Μόσχα είναι μια υποδειγματικά πιστή περιοχή. Ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν μπορεί να το πουλήσει αυτό στον πρόεδρο ως επίτευγμά του".

Ο κομμουνιστής Νικολάι Χαριτόνοφ ήρθε δεύτερος στις εκλογές (με ποσοστό λίγο πάνω από 4%). Ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ, ο υποψήφιος του Νέου Λαού, ήρθε τρίτος με μικρή διαφορά (πολλοί ακτιβιστές της ρωσικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να ψηφιστεί ως ο πιο φιλελεύθερος υποψήφιος). Την τελευταία θέση κατέλαβε ο ηγέτης του LDPR Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος έλαβε λίγο περισσότερο από 3%.

Αρχικά, η ρωσική διοίκηση ανέμενε ότι ο Σλούτσκι θα ερχόταν δεύτερος, αλλά απέτυχε στην εκστρατεία και το Κρεμλίνο δεν τόλμησε να προβεί σε σημαντικές παραποιήσεις για χάρη της σχετικής επιτυχίας του. Την ημέρα των εκλογών, πηγές του Meduza που βρίσκονται κοντά στην προεδρική διοίκηση είπαν ότι ο Νταβάνκοφ ήταν πιθανό να έρθει δεύτερος, αλλά ανέφεραν επίσης ότι ο Χαριτόνοφ είχε πιθανότητες.

Σε γενικές γραμμές, το Κρεμλίνο δεν ανησύχησε ιδιαίτερα για το ποιος θα έπαιρνε τη δεύτερη θέση: "Ούτε ο Χαριτόνοφ ενοχλήθηκε. Η δεύτερη θέση με 4% δεν είναι δεύτερη θέση με 10%. Όλοι οι υποψήφιοι είναι εξίσου αδύναμοι. Εκτός από τον πρώτο", ανέφερε σχετικά πηγή του Κρεμλίνου.

TAGS: