Ένοπλες Δυνάμεις: Κονδύλι 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο για όσους παίρνουν μέρος σε αποστολές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Έκτακτη ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των αυξήσεων που προβλέπονται στο προϋπολογισμό και στο νέο μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι συγκεκριμένες εισοδηματικές ενισχύσεις, ωστόσο, δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα αφορούν μόνο όσους παίρνουν μέρος σε αποστολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό για τα επιδόματα αυτά θα κινηθεί σε 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε συζητήσεις τα υπουργεία Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να αποφασιστεί το τελικό ποσό και ο τρόπος που θα καταβάλλεται, αλλά και ο χρόνος έναρξης της πληρωμής του, ο οποίος αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει το υπουργείο Άμυνας για τον δημοσιονομικό χώρο των 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, πλέον των αυξήσεων και άλλων επιδομάτων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επιδόματα αυτά θα αφορούν όλους τους Κλάδους και τα στελέχη, αρκεί αυτά να λαμβάνουν μέρος σε αποστολές.

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους και δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσει σε αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και, γενικότερα, στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, καθώς έχει καταγραφεί τάση φυγής στελεχών, κυρίως από το Ναυτικό.

Αυξήσεις

Από την άλλη πλευρά, πέραν των δημοσιονομικών περιθωρίων, πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι με το νέο μισθολόγιο, μαζί με τα επιδόματα που θεσμοθετήθηκαν, η μεσοσταθμική αύξηση στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της αύξησης μισθών στον δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, πέρα από τη γενική αύξηση, παρεμβάσεις έγιναν σε δύο ακόμα επιδόματα, δηλαδή σε αυτό του επιδόματος ευθύνης (από 39 έως 715 ευρώ) και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (από 150 έως 500 ευρώ για άγαμους και έως 630 ευρώ με παιδιά).

Αντίστοιχες αναπροσαρμογές έγιναν και στα σώματα ασφαλείας (μικρότερα ποσά), ενώ υπήρξε αναπροσαρμογή επιδόματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

TAGS: