Εκφοβισμοί και ξυλοδαρμοί στα σχολεία: «Μας χτυπούν και μας απειλούν με μαχαίρια», λένε μαθητές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Συνεχή είναι τα άγρια περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Ξυλοδαρμοί, εκφοβισμοί, ληστείες με μαχαίρι τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Μαθητές που δεν εντάσσονται σε συμμορίες ανηλίκων πέφτουν συχνά θύματα συμμαθητών τους ή μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών ακόμη και μέσα στα σχολεία, όπως καταγράφει με ρεπορτάζ του το MEGA.

Όπως αναφέρουν μάλιστα μαθητές, «περίμεναν 20 άτομα ένα παιδί για να τον πλακώσουν στο ξύλο, μας απειλούν με σουγιάδες για να τους δώσουμε τα κινητά, είναι πολύ περίεργα τα πράγματα εδώ πέρα». Τα περιστατικά εκφοβισμών και ξυλοδαρμών ανηλίκων είναι πολλά και γίνονται ακόμη και μέσα στα σχολεία, σε ένα φαινομενικά προστατευμένο περιβάλλον.

«Ενοχλούν άλλα παιδιά, παίρνουν τα λεφτά τους και γενικά αυτό οδηγεί σε ξυλοδαρμό», συνεχίζουν κάποιοι μαθητές. Στόχος, όπως λένε, γίνονται παιδιά που είναι ευάλωτα και δεν θα μιλήσουν για τις επιθέσεις σε βάρος τους και το bullying.

Μητέρα, μάλιστα, ενός μαθητή της Γ’ Γυμνασίου με αυτισμό, μιλώντας στο MEGA, αναφέρει ότι ο γιος της εδώ και τρία χρόνια έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού και λεκτικών σε βάρος του επιθέσεων. «Ερχόταν και έρχεται στεναχωρημένος. Μου έρχεται μαυρισμένος και μου είπε ότι “με χτύπησαν τα παιδιά μαμά, με χτύπησαν και πονούσα πολύ”, και λέω αγάπη μου δεν υπήρχε ένας καθηγητής εκεί να σε βοηθήσει;», περιγράφει η μητέρα του 15χρονου μαθητή.

Και αναφέρεται στην απάντηση που της δόθηκε όταν η ίδια πήγε στο σχολείο για να μάθει τι έγινε: «Εντάξει, δεν έγινε και τίποτα. Δεν έγινε και τίποτα μου λέει. Της λέω σοβαρά μιλάτε; Μιλάτε σοβαρά; Το δικό σας το παιδί θα θέλατε να περνάει αυτό που περνάει το δικό μου παιδί;».

Πριν έναν μήνα μαθητής αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο στην Καλλιθέα γιατί δεν άντεχε τους συνεχείς ξυλοδαρμούς.

«Τον είχε χτυπήσει με μπουνιές στη μούρη, είχε χτυπήσει, είχε κοπεί το σιδεράκι του, είχε σπάσει το δόντι του, ένα μεγάλο καρούμπαλο, είχε ραγίσει και το χέρι του».

Από την ηλικία των 11 ετών ξεκινά η δράση των ανήλικων παραβατών. Στην πρώτη θέση περιοχών που η νεανική παραβατικότητα βρίσκεται στο «κόκκινο» είναι ο Άγιος Παντελεήμονας με 87 ανήλικους συλληφθέντες μέσα στο 2023. Ακολουθεί η περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού, η Κυψέλη, ο Κολωνός και η Καλλιθέα.

Πάντως, οι αστυνομικοί προσπαθούν να περιορίσουν τα περιστατικά της νεανικής παραβατικότητας με συνεχείς περιπολίες.

TAGS: