Πέτσας: Αν χρειαστεί τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και Μάιο και Iούνιο

0
0
0
s2smodern

Την ελπίδα της κυβέρνησης να γεφυρωθούν οι διαφορές στο Eurogroup με επίκεντρο τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά ενσωματώνει παρεμβάσεις 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τα εξής: Μείζον ζήτημα της ημέρας - για ολόκληρη την Ευρώπη - αποτελεί η συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup, που άρχισε πριν δύο ημέρες. Όπως γνωρίζετε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών υπήρξε αδιέξοδο. Δεν επήλθε η αναγκαία συναίνεση πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας ώστε η επανεκκίνηση να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Οι σχετικές διαφορές ευελπιστούμε να γεφυρωθούν. Το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά, μέχρι στιγμής, ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δις ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, το Πρόγραμμα SURE της Κομισιόν. Δεύτερον, τη χρηματοδότηση, με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Τρίτον, τη χρηματοδότηση, με 240 δις ευρώ, (περίπου 2% του Α.Ε.Π. για κάθε κράτος-μέλος) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM. Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις. Στο ζήτημα αυτό υπήρξαν διαφωνίες που ευελπιστούμε να γεφυρωθούν. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή του με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στηρίζονται στην αρχή ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Και έχουν στόχο την εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Και αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου. Σε ό,τι αφορά στην ανάσχεση του κοροναϊού ο κ. Πέτσας είπε: Υπογραμμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων. Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Για το σκοπό αυτό, ενόψει πιθανών αποδράσεων για το Πάσχα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Παρακαλώ, όλους τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, φέτος θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές.

Δηλώσεις, Μέτρα, Στέλιος Πέτσας, Πανδημίαe-genius.gr ...intelligent web software