x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ακρίβεια: Είδος πολυτελείας ο χυμός πορτοκάλι – Στα ύψη η τιμή στο ράφι λόγω μείωσης παραγωγής

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Είδος πολυτελείας φαίνεται πως έχει γίνει και ο χυμός πορτοκάλι, που δεν έχει μείνει ανεπηρεάστος από την ακρίβεια.

Η τιμή του βρίσκεται στα ύψη εξαιτίας μίας ασθένειας που χτύπησε τις καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική και εκτίναξε τις τιμές του συμπυκνωμένου χυμού και στο ράφι.

 

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, «στην Ελλάδα δεν καλλιεργούμε πορτοκάλια που είναι προς χυμοποίηση, αλλά πηγαίνει η β’ διαλογή των πορτοκαλιών, ένα 20 με 30%. Η αύξηση στην τιμή φέτος είναι στο 140%».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση έχει αυξηθεί από 8 λεπτά το κιλό το 2023 σε 20 λεπτά φέτος, με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν με κάποιον τρόπο την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Οι τιμές των χυμών στα ράφια εμφανίζονται αυξημένες την τελευταία διετία πάνω από 36% που μεταφράζεται πρακτικά στο ότι πριν από δύο χρόνια ένας χυμός κόστιζε στο σούπερ μάρκετ 1,2 ευρώ και πλέον η μέση τιμή είναι 1,64 ευρώ το λίτρο.

Φυσικά η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών έχει δεχτεί και αυτή μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές κατά το πρώτο δίμηνο του έτους κατά 3.364%, από τους 14 στους 485 τόνους!

Γιατί παραμένει στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου
Την ίδια ώρα, η συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας φέτος έχει φτάσει στο τέλος της, με παραγωγή η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθεί στους 155.000 τόνους περίπου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μικρά αποθέματα στο τέλος της σεζόν και υψηλές τιμές, που καταγράφονται ήδη σε όλη την αλυσίδα για την περίοδο 2023/24.

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος αναφέρθηκε στην υψηλή τιμή του ελαιόλαδου, που εξακολουθεί να παρατηρείται στα ράφια.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση, επηρεάζεται και η παραγωγή», επεσήμανε αρχικά και πρόσθεσε ότι «και εφέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε και πολύ καλά με τη παραγωγή. Είχαμε κι εμείς χαμηλή παραγωγή, όπως και η Ιταλία. Η χρονιά που θα ακολουθήσει, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα, κλονίζεται όλο το σύστημα».

Το 2019 το ελαιόλαδο κόστιζε μόλις 4,90 ευρώ το λίτρο και φέτος η τιμή του αγγίζει σχεδόν τα 14,50 ευρώ. Η ανατίμηση σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha ανέρχεται σχεδόν σε 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο περύσι.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software