Σήμερα κρίνεται η συνοχή της ευρωζώνης

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Δεν τα κατάφεραν να βγάλουν άκρη στο Eurogroup και όλοι περιμένουν τις σημερινές εξελίξεις, με κομμένη την ανάσα και ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε ως χθες 83.472 νεκρούς και 1.450.087 κρούσματα. Μύλος… Και φυσικά, χαμένη για άλλη μια φορά η ιδέα της Ευρώπης, η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια εποχή μάλιστα που οι διακρατικές δομές δοκιμάζονται, μετά μάλιστα την παταγώδη αποτυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προειδοποιήσει εγκαίρως τη διεθνή κοινότητα για τη μεταδοτικότητα του φονικού ιού COVID-19. Ναι, η παγκοσμιοποίηση τελειώνει, το ίδιο και οι διεθνιστικές ιδεοληψίες, αλλά παράλληλα, τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται στον ουρανό, δεν προμηνύουν τίποτα καλό…

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΩΣ… ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥΣ

Με καυστικό τρόπο λοιπόν αντιμετώπισε – και δικαίως – ο ευρωπαϊκός Τύπος τη σκανδαλώδη αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από την πανδημία. Και αυτό, ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος. H συνεδρίαση που ξεκίνησε προχθές στις 17:00, με μια ώρα καθυστέρηση, σταμάτησε στις 20:00 για μια ώρα και ξανάρχισε, για να ολοκληρωθεί προσωρινά χωρίς αποτέλεσμα, λίγο πριν τις 8:00 πμ χθες το πρωί. Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου φυσικά ακυρώθηκε. Η συνεδρίαση θα συνεχιζόταν σήμερα το πρωί στις 8:00. Αιτία της εμπλοκής χθες και προχθές, οι αντιρρήσεις στις ιταλικές και ισπανικές προτάσεις για αρωγή χωρίς όρους, κυρίως των Γερμανών και των Ολλανδών (πόσο ακριβά πληρώνουν όλοι στην Ευρώπη την προτεσταντική ηθική) και δευτερευόντως των Αυστριακών και των Φιλανδών, αλλά και των Γάλλων. Η μεταστροφή των τελευταίων δεν άρεσε σε πολλούς. Οι Γάλλοι έχουν για άλλη μια φορά – μετά τον Φρανσουά Ολάντ (που είσαι Νικολά Σαρκοζί…), «αδύναμο» και εξαρτώμενο από οικονομικά συμφέροντα Πρόεδρο, ο οποίος δεν μπορεί να «ισοσκελίσει» τη μεγάλη γερμανική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εδώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκει μπροστά της την καλβινιστική λογική των Ολλανδών… Το πώς τη θεώρησε ο Μαξ Βέμπερ, είναι χαρακτηριστικό, περιγράφοντάς την: «Να παραπονιούνται οι καταδικασμένοι για τη μοίρα τους θα ήταν το ίδιο σα να γκρίνιαζαν τα ζώα επειδή δεν γεννήθηκαν άνθρωποι… Το μόνο που ξέρουμε είναι πως ένα μέρος της ανθρωπότητας έχει σωθεί, το υπόλοιπο είναι καταδικασμένο» (από την εισαγωγή του βιβλίου του Μαξ Βέμπερ «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού», ειδική έκδοση για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 2010).

ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΜΟΙΒΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ

Η διαφωνία είχε να κάνει χθες και προχθές με τους όρους της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς Γερμανοί και Ισπανοί προσπάθησαν να περάσουν μια λογική μνημονίου, κάτι που εξόργισε τους Ιταλούς, που ζητούν, όπως και οι Ισπανοί, «αμοιβαιοποίηση» του χρέους. Οι Γερμανοί άφησαν μπροστά τους Ολλανδούς (έχουν ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα), οι οποίοι είπαν ότι δεν γίνεται αυτοί να εγγυώνται για τα χρέη που δημιουργούν τρίτοι (λες και δεν υπήρξε η πανδημία, που αυτοί στη χώρα τους αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά, ελέω της θρησκευτικής τους παράδοσης) και ακολούθησε μάχη, με τις εναλλακτικές προτάσεις να απορρίπτονται η μία μετά την άλλη. Η δε πρόταση, συμβιβαστική δήθεν, για εκκίνηση της χρηματοδότησης και συμφωνίας (ουσιαστικά επιβολής) εν ευθέτω χρόνω των όρων (από τους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής), εξόργισε τους Ισπανούς που αντέδρασαν με σφοδρότητα. Και όλα αυτά την ώρα που η Ιταλία μετρούσε χθες 17.127 νεκρούς, η Ισπανία 14.555, η Γαλλία 10.328, η Ολλανδία 2.248, το Βέλγιο 2.240… Αν δεν βρεθεί λύση σήμερα, η Μαδρίτη και η Ρώμη θα υποχρεωθούν να προσφύγουν με άσχημους όρους σε δανεισμό από τις αγορές, κάτι που θα διογκώσει το ήδη μεγάλο τους χρέος.

ΧΑΣΜΑΤΑ

Είναι προφανές ότι μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχουν αγεφύρωτα χάσματα, πολιτισμικού τύπου. Άλλες λογικές και άλλες αντιλήψεις και άλλες πρακτικές. Και όλα αυτά έχουν συγκεκριμένο υπόβαθρο, πολιτισμικό. Και προκύπτουν φυσικά βαθύτατες διαφωνίες, που αδυνατεί να υπερβεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο όποιος «ορθολογισμός». Όμως, η πανδημία είναι εδώ και τα προβλήματα πολύ πιεστικά. Και αν δεν βρεθεί σήμερα λύση, μετά οι εξελίξεις δεν θα αφήσουν περιθώρια και θα ωθήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις στις δικές τους επινοήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνοχή της ευρωζώνης.

Εξελίξεις, Ευρώπη, ΣΥνοχή, Ευρωζώνηe-genius.gr ...intelligent web software