x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ακρίβεια: Γιατί η τιμή του ελαιολάδου παραμένει στα… ύψη – Απαισιοδοξία για την επόμενη παραγωγή

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα την εφετινή σεζόν έφθασε στο τέλος της με μικρή παραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 155.000 τόνους, με προβλέψεις για μικρά αποθέματα στο τέλος της σεζόν, αλλά και τις υψηλές τιμές που καταγράφονται την περίοδο 2023/24 σε όλη την αλυσίδα.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρθηκε στην υψηλή τιμή του ελαιόλαδου που εξακολουθεί να παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ, μιλώντας στο MEGA.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση, επηρεάζεται και η παραγωγή», επεσήμανε αρχικά.

Ο κ. Κόκκινος προσέθεσε ότι «και εφέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε και πολύ καλά με τη παραγωγή. Είχαμε κι εμείς χαμηλή παραγωγή, όπως και η Ιταλία. Η χρονιά που θα ακολουθήσει, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα, κλονίζεται όλο το σύστημα».

Ανατιμήσεις σχεδόν 60% μέσα σε έναν χρόνο
Το 2019, το ελαιόλαδο κόστιζε μόλις 4,90 ευρώ το λίτρο, ενώ, εφέτος η τιμή φθάνει σχεδόν τα 14,50 ευρώ. Παράλληλα, η ανατίμηση ανέρχεται σχεδόν σε 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA.

Χαλκιδική: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί – «Τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος»
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοακαλλιεργητές της Χαλκιδικής. Η «σαρωτική» ακαρπία των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, καθώς κάνουν λόγο για «τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος», μιλώντας στο OPEN.

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αποτελεί ένα από οκτώ κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πλήγμα στην παραγωγή. «Από το 2021 έως τώρα, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρουν παραγωγοί.

Τον τελευταίο χρόνο, η μείωση της παραγωγής «άγγιξε» το 90%. Συγκεκριμένα, το 2022, η παραγωγή είχε φθάσει τους 150.000 τόνους, ενώ το 2023, ανήλθε μονάχα στους 22.000 τόνους.

Αναμένεται νέα «εκτόξευση» στην τιμή του ελαιολάδου
Δεν έχει τέλος η ανοδική «τροχιά» της τιμής του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να το αγοράζουν για «χρυσάφι». Τον Αύγουστο του 2023 το ελαιόλαδο κόστιζε 8,10 ευρώ το λίτρο, όμως επτά μήνες μετά η τιμή του εκτοξεύθηκε έως και 15,06 ευρώ το λίτρο, ενώ η δίλιτρη συσκευασία φθάνει τα 27 ευρώ.

Ακόμα και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα αργήσει. «Η επάρκεια προϊόντος θα φέρει αποκλιμάκωση των τιμών και αυτή θα υπάρξει, αν υπάρξει, στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Μέχρι τότε, οι τιμές θα είναι σε υψηλά επίπεδα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης. Τα αποθέματα μειώνονται και στην Ευρώπη με τη χώρα μας να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Αυξάνονται τα φαινόμενα νοθείας
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να μην στερηθούν τον «πράσινο χρυσό». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 13 έως και 15 ευρώ το λίτρο και κάποιοι αναζητούν άλλες λύσεις γνωρίζοντας όμως ότι μπορεί να εξαπατηθούν.

Τα φαινόμενα νοθείας όλο και πληθαίνουν όπως εκείνο στη Δυτική Αττική με λάδι που προμηθεύτηκαν εκατοντάδες καταναλωτές το οποίο ήταν ανάμιξη ελαιόλαδου με ηλιέλαιο και άλλες ουσίες.

Ο υπεύθυνος για τη νοθεία είχε προμηθευτεί και ένα διάφανο υγρό με οσμή ελαιόκαρπου. Στο χώρο του, η Αστυνομία κατάσχεσε περίπου 70 λίτρα από τη συγκεκριμένη ουσία. Κατασχέθηκαν επίσης 13.960 λίτρα ηλιέλαιο και 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο.

«Μόνο με χημική ανάλυση μπορείς να είσαι σίγουρος. Αλλά αν ανακινήσει κανείς το μπουκάλι θα διαπιστώσει ότι το ελαιόλαδο αργεί πολύ να πέσει από τα τοιχώματα, ενώ ένα σπορέλαιο θα πέσει πολύ πιο γρήγορα. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο», λέει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Δημήτρης Πρίφτης.

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, η χημικός, Ιωάννα Χριστοπούλου τονίζει: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να γίνει σε ένα ελαιόλαδο το οποίο έχει μέσα άγνωστες χημικές ουσίες. Δεν είναι ουσίες που μπορούμε να καταναλώσουμε, είναι ουσίες εκτός ελέγχου».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software