Απεργιακό μπλακ άουτ στην Αθήνα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με κύριες διεκδικήσεις τις εξής:
«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

– Επαναφορά των Δώρων.

– Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.

– Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.

– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

– Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

– Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών διεκδικήσεών του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

«- Η πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

– Η ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών για τον γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των πρακτικών αισχροκέρδειας.

– Η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως το βρεφικό γάλα, το παστεριωμένο γάλα, τα δημητριακά, το τυρί, τα αλλαντικά, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι βρεφικές πάνες, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα απορρυπαντικά.

– Η αύξηση των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

– Η επαναφορά του δώρου των εορτών και του επιδόματος αδείας στα προ μνημονίων επίπεδα για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

– Ο υπολογισμός του χρονικού διαστήματος 2012-2023 για την προσαύξηση του μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω των τριετιών.

– Η άμεση επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

– Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία.

Όπως αναφέρει, σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, «συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μία διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες».

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», διεκδικεί τα εξής:

«- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.

– Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.

– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.

– Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους.

– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

– Φθηνό ρεύμα, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

– Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά..

– Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

– Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.

– Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Επιπλέον, να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν, λόγω περικοπών.

– Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

– Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ..

Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Χειρόφρενο τραβούν σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, τρένα και Προαστιακός λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών».

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ
Ακινητοποιημένα θα είναι καθ’ όλη την ημέρα Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Τρένα – Προαστιακός
Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.

Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.

Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ) θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30′ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Ταξί
Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).

Δεμένα τα πλοία
Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

TAGS: