Γράφτηκε στις .

Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή…

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

1η Απριλίου 1955, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όλες οι πόλεις του νησιού ξύπνησαν από τις δυνατές εκρήξεις. Ήταν ο πόθος για λευτεριά. Είχε έρθει η ώρα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Δεν ήταν κάτι αυθόρμητο. Τα μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών είχαν δρομολογήσει μήνες πριν τον αγώνα. Όλα ήταν καλά προμελετημένα. 1950, ο κυπριακός λαός απαιτεί σχεδόν ομόφωνα και έπειτα από διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος την ένωση Κύπρου- Ελλάδας.

Η Βρετανία δεν κάνει αποδεκτό το δημοψήφισμα αλλά υπόσχεται ότι η Κύπρος θα ενωθεί με την Ελλάδα μετά τη νίκη εναντίον του άξονα στην οποία συνέβαλαν ουσιαστικά τόσο οι Έλληνες αλλά και οι Κύπριοι που κατατάχθηκαν εθελοντικά στον Βρετανικό στρατό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ… 10 Νοεμβρίου 1954 ο απόστρατος συνταγματάρχης Γεώργιος «Διγενής» Γρίβας (1897-1974) φθάνει στο νησί και συγκροτεί την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Σε αυτή μετέχουν άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά. Πέραν του πόθου για ελευθερία, όλα τα μέλη της Οργάνωσης ήταν εχέμυθα.

Ο όρκος των  μελών της ΕΟΚΑ

Αφού αποφασιζόταν η εισδοχή τους στην οργάνωση, έδιναν τον όρκο. Εφίστατο ιδιαίτερα η προσοχή τους στο ότι εάν τα μέλη παρέβαιναν τον όρκο τους, θα εκτελούνταν. Ο όρκος, που δινόταν στο όνομα της Αγίας Τριάδος, αποτελείτο από 7 άρθρα. «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι:

1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις διά την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωή μου.

2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.

3. Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.

4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν… βασανισθώ διά να ομολογήσω.

5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι’ ούς έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.

6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτελείας ή κομματικού συμφέροντος.

7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης τιμωρίας»

Το ξεκίνημα του αγώνα που δεν ήταν ψέμα!

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της πρώτης Απριλίου 1955, εκκωφαντικοί θορύβοι, εκρήξεις και βομβαρδισμοί, σε ηλεκτροπαραγωγικούς και αστυνομικούς σταθμούς όπως και στο ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) στοίχειωσαν το βράδυ εκείνο, όλες τις πόλεις του νησιού δίνοντας στο έναυσμα για τον αγώνα. Ξημέρωνε Πρωταπριλιά αλλά… δεν ήταν ψέμα! Οι Βρετανοί πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο.

Οι Βρετανοί δε διέθεταν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη νεοεμφανιζόμενη οργάνωση ούτε για την ταυτότητα του αρχηγού της. Ο Βρετανός κυβερνήτης Ρόμπερτ Αρμιτεϊτζ, συνεκάλεσε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και επιτελικών αξιωματικών. Ο ένοπλος αγώνας όμως είχε ξεκινήσει και οι Βρετανοί δεν προλάβαιναν να μετρούν τις πληγές τους.

ΕΟΚΑ, Κύπρος, Διγενής, Αγώνας, Απελευθέρωση