Οι Έλληνες γιατροί & νοσηλευτές μάχονται με αυταπάρνηση

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Το σύστημα προς το παρόν αντέχει, ακριβώς γιατί ο κόσμος πειθαρχεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ύποπτο ή διαγνωσμένο περιστατικό που χρήζει νοσηλείας, να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να δεχθεί την απαραίτητη βοήθεια. Με λίγα λόγια, δεν έχει καταρρεύσει το σύστημα. Οι ειδικοί όμως, είναι σαφείς: κανένας εφησυχασμός. Στην Ιταλία και στην Ισπανία, ο μεγάλος αριθμός των θανάτων, οφείλεται στην έλλειψη αναπνευστήρων που αν υπήρχαν, αρκετοί εκ των θανόντων θα είχαν διασωθεί. Με λίγα λόγια, εκεί, λόγω αδράνειας των αρμοδίων, ελήφθησαν αποφάσεις με μεγάλη καθυστέρηση και ιδού τα (τραγικά) αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, όπου χθες είχαν σημειωθεί 43 θάνατοι λόγω της ασθένειας, οι υγειονομικές υποδομές έχουν μέχρι στιγμής αντέξει, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την επάνδρωση των νοσοκομείων και την προμήθεια υλικών. Επίσης, οι γιατροί ενημερώνονται συνεχώς για τα δεδομένα και βέβαια, «εξειδικεύονται» αδιάκοπα επί του πεδίου. Και περιγράφουν την πνευμονία που προκαλεί ο κορωνοϊός με μελανά χρώματα… Όμως, οι αρμόδιοι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει το εξής: η θνησιμότητα να είναι κατά πολύ χαμηλότερη από άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ «ΚΟΚΤΕΪΛ»

Όσο βλέπετε οι διασωληνωμένοι να είναι μέχρι 250 (χθες ήταν διασωληνωμένοι 72), το θέμα αντιμετωπίζεται, μας είπε ιατρός που αντιμετωπίζει περιστατικά με κορωνοϊό. Τα άλλα κριτήρια: η ροή των περιστατικών, τα νέα δηλαδή περιστατικά. Υπάρχουν δύο βασικές καμπύλες που κοιτούν οι επιδημιολόγοι, η μία ο αριθμός των νέων περιστατικών, και η άλλη, ο συνολικός αριθμός νέων θανάτων. Κοιτούν τις καμπύλες δέκα μέρες μετά το 100ο περιστατικό. Αυτή η καμπύλη βοηθά να καταλάβουμε αν βρισκόμαστε σε εκθετική αύξηση σε σχέση με την εμπειρία της Κίνας, ή παραβολική (δηλαδή κάτω από την Κίνα). Αυτό γίνεται σε κάθε χώρα, ώστε οι ειδικοί να έχουν εικόνα και ανάλογα, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Η χορήγηση χλωροκίνης (φάρμακο κατά της ελονοσίας) έχει λύσει τα χέρια των ιατρών. Στις ΗΠΑ, η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία (Food and Drug Administration - FDA) έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη χορήγηση υδροχλωροκίνης (ή φωσφορική χλωροκίνη, εμείς τη φέρνουμε από την Ινδία). Η χρήση ενός «κοκτέιλ χλωροκίνη με αζιθρομυκίνη (αντιβιοτική ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών λοιμώξεων) που γίνεται διεθνώς (η χρήση του συγκεκριμένου κοκτέιλ ξεκίνησε από την Κίνα και επεκτάθηκε), βοηθά όπως λένε οι Αμερικανοί ιατροί, αλλά και Έλληνες ομόλογοί τους, δραστικά στη θεραπεία της νόσου. Πάνω σε αυτή τη βάση προστίθεται από ορισμένους ιατρούς και συνδυασμός αντιϊκών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οροθετικών ασθενών, όπως η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη.

ΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές είναι καταπληκτικοί (γι’ αυτό και είναι διαχρονικά περιζήτητοι στο εξωτερικό). Τα αποτελέσματα μιλούν άλλωστε από μόνα τους. Αν οι Έλληνες πολίτες εξακολουθήσουν να πειθαρχούν στις εντολές της πολιτείας, τα αποτελέσματα θα είναι καλά και η Ελλάδα θα αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Μένουμε σπίτι λοιπόν, ενημερωνόμαστε και συμβάλλουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της νόσου, βοηθώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ελλάδα, Αγώνας, Γιατροί, Πανδημία, Νοσηλευτέςe-genius.gr ...intelligent web software