ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ: ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ένα 24ωρο έμεινε πριν την «κάθοδο» των τρακτέρ στην Αθήνα, με τα μπλόκα να ενισχύονται, ενώ κλιμακώνονται οι αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και τελωνείων. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες για την αυριανή «απόβαση» στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο της κορύφωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα θέσει σε επιφυλακή 5.000 αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να κυκλοφορήσει συγκεκριμένος αριθμός τρακτέρ, πιθανότατα πάνω από 100. Ο πρωθυπουργός τονίζει σε όλους τους τόνους ότι στέκεται δίπλα τους και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά χωρίς να προσφέρει επιπλέον μέτρα στήριξης. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική και παράλληλα θα καταδεικνύει την οργή και την αποφασιστικότητα να υπάρξουν άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη. Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησε το μπλόκο της Λακωνίας. Μάλιστα, έκλεισαν για λίγο και τον δρόμο, στο σημείο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών.

Συγκεκριμένα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα με το κλείσιμο το συνόρων για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σήμερα, Δευτέρα 19/2, από τις 12 έως τις τρεις μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμενοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους αύριο, Τρίτη 20/2, με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα. Στο τελωνείο της Καστοριάς παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά οχήματα. Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες σε Χαλκιδική και Ημαθία. Συγκεκριμένα, ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ και στην Ημαθία έγινε αποκλεισμός της Εγνατίας οδού, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία. Οι αγρότες αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ καταστρώνουν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τα σχέδια για να αποτραπούν ανεξέλεγκτες κινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο. Το επιτελείο της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου. Οι αγρότες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν συντεταγμένα με τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Στις υπηρεσιακές συσκέψεις που έχουν ήδη γίνει συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία. Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.

TAGS: