x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μήνυση κατά Γ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντα από στέλεχος της ΕΥΠ θύμα του Predator!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μήνυση που στρέφεται εναντίον του πρώην συνεργάτη κι ανιψιού του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και κατά του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα κατέθεσε προ μερικών ημερών γυναίκα στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, που είχε γίνει και εκείνη στόχος του παράνομου λογισμικού, όπως αναφέρει στο δικαστικό της έγγραφο. Σε ένα νέο κεφάλαιο στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Στην μήνυσή της η εν λόγω πράκτορας μνημονεύει ότι τον Ιούλιο του 2021 μετακινήθηκε αιφνιδιαστικά – μαζί με δεκάδες άλλους υπάλληλους- από τη διεύθυνση που υπηρετούσε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) σε νέα υποδιεύθυνση, η οποία είχε συσταθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Επιχείρηση εξοστρακισμού»
Κατά τα περιγραφόμενα, η μαζική μετακίνηση περίπου 100 στελεχών στην εν λόγω υποδιεύθυνση έδειξε εξ αρχής πως επρόκειτο για «επιχείρηση εξοστρακισμού των ανεπιθύμητων».

Όπως σημειώνεται στη μήνυση, σε αλλεπάλληλα γραπτά και προφορικά αιτήματά των μετακινηθέντων προς τη Διοίκηση της ΕΥΠ για το τι ακριβώς συμβαίνει, ποιος είναι ο λόγος σύστασης αυτής της υποδιεύθυνσης, και ποια θα είναι τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

Έτσι, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 οκτώ υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί στην νέα υποδιεύθυνση προχώρησαν στην αποστολή εξωδίκου προς τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, καθώς και προς τον τότε Διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέοντα, ζητώντας επίσημη ενημέρωση.

Καθώς μετά την παρέλευση ενός μήνα από την επίδοση του εξωδίκου στον Πρωθυπουργό και τον Διοικητή ΕΥΠ δεν δόθηκε καμία απάντηση για την βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης, στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 έξι στελέχη της ΕΥΠ προχωρήσαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.

Η μόλυνση από το Predator
Η μήνυση αυτή δρομολόγησε εξελίξεις. Στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τα έξι στελέχη που υπέγραψαν τη μηνυτήρια αναφορά, κληθήκαν να καταθέσουν στο Πταισματοδικείο Αθηνών και να προσκομίσουν στοιχεία για τα όσα κατάγγειλαν, κατονομάζοντας ποιους θεωρούν υπαίτιους.

Σε εκείνη τη φάση οι υπάλληλοι της ΕΥΠ απευθύνθηκαν σε δικηγόρο για τη σύνταξη του υπομνήματος τους. Και σε εκείνο το χρονικό σημείο η μηνύτρια, η οποία πρωτοστατούσε στις νομικές ενέργειες, δέχθηκε την επίθεση από το Predator.

Το γεγονός περιγράφεται στη μήνυσή της ως εξής:
«Πέντε ημέρες μετά από την κλήση μας στο Πταισματοδικείο και συγκεκριμένα στις 23/11/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:15, ενόσω βρισκόμουν σε προγραμματισμένο ραντεβού στο γραφείο του δικηγόρου μας προκειμένου να συζητήσουμε το Υπόμνημα, που είχε συντάξει για την ανωτέρω υπόθεση, έλαβα από την τηλεφωνική σύνδεση 306936419204 στο κινητό μου τηλέφωνο με αριθμό 694…. τον σύνδεσμο (link) »https://youtube.gr.live/PtRlh» συνοδευόμενο από το μήνυμα «Κοριτσάκι μου; θυμάσαι;».

Παρόλο που το εν λόγω μήνυμα μου προξένησε αρχικά εντύπωση, καθώς ήταν διατυπωμένο σε φιλικό ύφος, δεν έδωσα περαιτέρω σημασία, αφού δεν μπόρεσα να υποπτευθώ, ούτε καν να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε».

Η επίσημη ενημέρωση του πρώην στελέχους της ΕΥΠ πως είχε τεθεί υπό παράνομη παρακολούθηση μέσω του Predator ήλθε σχεδόν δύο χρόνια μετά. Στα τέλη Αυγούστου 2023, οπότε και ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι μέσω της αποστολής του προαναφερόμενου μηνύματος είχε προσβληθεί η συσκευή της από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό.

Στη μήνυση που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διαβιβάσθηκε στον Άρειο Πάγο, σημειώνονται τα εξής αποκαλυπτικά:
«Αρχικά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό σημείο, στο οποίο έπεσα θύμα του Predator. Κατά το χρονικό εκείνο διάστημα λοιπόν, είχα επί της ουσίας απομακρυνθεί από τα καθήκοντά μου, για άγνωστους μέχρι σήμερα σε εμένα λόγους, και είχα τοποθετηθεί σε μία ανενεργή υποδιεύθυνση της ΕΥΠ, η οποία είχε μόλις συσταθεί με υπογραφή του αρμοδίου για την ΕΥΠ γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, με σκοπό και αποτέλεσμα την υπηρεσιακή μου αδρανοποίηση.

Ταυτόχρονα είχα προβεί σε δικαστικές ενέργειες εναντίον της ΕΥΠ, προκειμένου να αντιμετωπίσω την αδικία και τις παράνομες ενέργειες που συντελούνταν εις βάρος μου. Επομένως, το χρονικό εκείνο διάστημα που μολύνθηκα με το λογισμικό κατασκοπείας Predator ήμουν αφενός υπηρεσιακά ανενεργή και αφετέρου αποτελούσα “πρόβλημα” καθώς είχα στραφεί δικαστικά εναντίον της Υπηρεσίας (Εξώδικη Διαμαρτυρία, Μηνυτήρια Αναφορά).

Έτσι, ο μοναδικός που θα ενδιαφερόταν να παρεισφρήσει στην προσωπική μου ζωή και να μάθει τι λέω, τι κάνω και τι σκέφτομαι εκείνη την περίοδο θα ήταν μόνο η ίδια η ΕΥΠ. Άλλωστε, δεδομένης της υπηρεσιακής μου αδρανοποίησης, εκείνη την περίοδο δεν χειριζόμουν κάποια υπόθεση εθνικών συμφερόντων προκειμένου να υποτεθεί ότι κάποιος τρίτος -ιδιώτης ή μη- επιθυμούσε μέσω εμού και εκ της θέσεως μου να αποσπάσει κρατικά μυστικά.

Η μοναδική μου δραστηριότητα εκείνη την περίοδο αφορούσε τον δικαστικό αγώνα που είχα ξεκινήσει προκειμένου να αμυνθώ στις αναίτιες επιθέσεις που δεχόμουν από την ίδια μου την Υπηρεσία. Έναν αγώνα που μάλιστα κέρδισα, καθώς δυνάμει της υπ’ αριθμ 1926/2023 Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποφασίστηκε η ακύρωση της μετάταξής μου».

Κατά το θύμα λοιπόν του Predator ο μόνος λόγος που παρακολουθήθηκε ήταν προκειμένου η ίδια η ΕΥΠ να διαπιστώσει σε ποιες ενέργειες είχε σκοπό να προχωρήσει και τι είχε σκοπό να καταθέσει ενώπιον των δικαστικών αρχών…

Intellexa, ΕΥΠ, Μαξίμου
Μάλιστα, για να υπάρξει ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την παρακολούθησή της το θύμα των υποκλοπών αιτήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να διαπιστώσουν εάν, πέραν της παράνομης παρακολούθησης της από το λογισμικό Predator, είχε διαταχθεί κατά την επίδικη περίοδο και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών της με εισαγγελική διάταξη.

Στη μήνυση του στελέχους της ΕΥΠ καταγράφονται πλήθος στοιχείων και περιπτώσεων που καταδεικνύουν, σύμφωνα με τη γνώμη της, πως υπήρξε ενιαίο κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator. Προβάλλεται ως το πλέον χαρακτηριστικό γεγονός ο Ισραηλινός Ν.Μ πρώην επικεφαλής της ειδικής μονάδας αντικατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και συνεργάτης της Intellexa, είχε διορθώσει διαβαθμισμένο προσύμφωνο για συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας που συνέτασσαν το 2022 ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων (Operational Technical Agency Skopje – ΟΤΑ) Ζ.Α.

Ο Ισραηλινός είχε στείλει ηλεκτρονικά τις διορθώσεις τόσο στο γραφείο του κ. Κοντολέοντα, όσο και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο κ. Δημητριάδης.

Δηλαδή όπως υποστηρίζεται στην μήνυση η Intellexa παρείχε αποδεδειγμένα υπηρεσίες σε ΕΥΠ και Μαξίμου.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software