Χίος - Κορωνοϊός: Μετανάστες παριστάνουν τους νεοαφιχθέντες για να φύγουν

0
0
0
s2smodern

Βρεγμένοι, χωρίς λέμβο, παριστάνουν τους νεοαφιχθέντες για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα επειδή φοβούνται τον covid-19.

Μετανάστες που διαμένουν στα hot spots των νησιών πηγαίνουν σε ερημικές ακτές, παριστάνοντας τους νεοαφιχθέντες από την Τουρκία, προκειμένου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, υπό τον φόβο του κορωνοϊού!

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες μέρες στη Χίο και προκαλεί προβληματισμό στις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Πιθανολογείται πως κάποιοι ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο για κάθε αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική της χώρας και τους προτρέπουν να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα νησιά, ακόμα και αν στην περίπτωση αυτή θα είναι κρατούμενοι προς απέλαση.

Όσοι φτάνουν στις ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τις αρχές Μαρτίου δεν μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, καθώς αυτό έχει ανασταλεί προσωρινά, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της έξαρσης των κρουσμάτων στην γειτονική χώρα, οι νεοαφιχθέντες θερμομετρούνται και εξετάζονται, ενώ παραμένουν σε απομόνωση σε χώρους εκτός των ΚΥΤ για 14 μέρες. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα από τα δύο κλειστά κέντρα της χώρας, σε Σιντική Σερρών και Μαλακάσα, όπου κρατούνται και κινούνται οι διαδικασίες επιστροφής τους. Αυτό συνέβη τις τελευταίες μέρες με εκατοντάδες νεοαφιχθέντες.

Οι 20 μετανάστες που βρέθηκαν το πρωί της 25ης Μαρτίου στα Νένητα της νότιας Χίου φαίνονταν ταλαιπωρημένοι, τα ρούχα τους ήταν βρεγμένα, όπως και οι σάκοι με τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Υποστήριξαν πως έφτασαν με βάρκα από τα απέναντι παράλια, αποβιβάστηκαν στην ακτή της Βοκαριάς και από εκεί πήγαν πεζοί στο χωριό να ζητήσουν βοήθεια. Οι λιμενικοί ήταν από την αρχή επιφυλακτικοί, καθώς δεν είχαν καταγράψει καμία κίνηση βάρκας με πρόσφυγες στην περιοχή, στο πλαίσιο των εντατικών περιπολιών που πραγματοποιούν στην οριογραμμή, ενώ δεν βρέθηκε καμία λέμβος στη συγκεκριμένη ακτή. Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου 24 και 25 Μαρτίου οι αφίξεις ήταν μηδενικές στο σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως πληροφορήθηκε το ethnos.gr από τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι 20 που εμφανίστηκαν ως νεοαφιχθέντες είναι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν ήδη στο νησί και διέμεναν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και πριν από μερικές ημέρες στα Καρδάμυλα. Σε περίπτωση που αποδειχτεί κάτι τέτοιο, προκαλεί εύλογη απορία το πώς κατάφεραν οι συγκεκριμένοι να φύγουν από τη ΒΙΑΛ και να μεταβούν στο σημείο όπου βρέθηκαν, «σπάζοντας» τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα στα ΚΥΤ των νησιών, για λόγους αποφυγής διασποράς του COVID-19.

Σημειώνεται πως ο εντοπισμός των μεταναστών στα Νένητα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν από τον Δήμο Χίου να απολυμάνει τους χώρους όπου βρέθηκαν οι «νεοαφιχθέντες» υπό τον φόβο να έχουν εισάγει τον κορωνοϊό από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Αιρετών Χίου με ανακοίνωσή της ζητούσε να πληροφορηθεί αν έγινε υγειονομικός έλεγχος στους νεοαφιχθέντες, αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για αποφυγή διασποράς του ιού στο εσωτερικό της ΒΙΑΛ και αν υπάρχει επάρκεια αναλώσιμων υλικών ατομικής προστασίας για το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους στo ΚΥΤ, καθώς και στο νοσοκομείο και στα σώματα ασφαλείας.

 

 

Τουρκία, Χίος, Μετανάστες, κορωνοϊόςe-genius.gr ...intelligent web software