ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπνέουν, νομοτελειακά θα αποτύχουν - Οι πρωτοβουλίες για νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

H εκδήλωση των Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη ουσιαστικά αμφισβητεί τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το νόημα τους είναι ότι ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Κασσελάκης μπορούν από μόνοι τους να νικήσουν τον Μητσοτάκη.
Και αν πάνε μέχρι το τέλος της τετραετίας τα πράγματα, ακόμα και ένας Μητσοτάκης με φθορά από τις δύο θητείες θα τούς κερδίσει.
Το καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις.
Ο Κασσελάκης έχει χαμηλή δημοτικότητα και καταλληλότητα σε σχέση με τον Μητσοτάκη ενώ ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε τον Βελόπουλο και βρίσκεται κοντά στον Στίγκα…
Άρα δεν εμπνέουν και οι δύο.
Ουσιαστικά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να συνθέσει τι πρέπει να γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

Τι περιμένουμε να δούμε στις ευρωεκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ με το ζόρι θα ακουμπήσει το 15%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε ένα εύρος από 11%-14%.
Η αποχή που θα παρατηρηθεί δεν πιάνει μόνο τη ΝΔ αλλά και αυτά τα κόμματα γι’ αυτό και μπορει να κινηθούν και χαμηλότερα.

Οι πρωτοβουλίες στελεχών στην Κεντροαριστέρα


Έχουμε ξαναπεί ότι στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι ο χώρος χρειάζεται συνεργασίες ώστε να παρουσιαστεί μία εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Μητσοτάκη.
Είναι η πρωτοβουλία Χρήστου Σπίρτζη που από την αρχή έχει μιλήσει για διάλυση των δύο κομμάτων και την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα
Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου όπου έχει αναδείξει το παράδειγμα της νίκης του Χάρη Δούκα στο δήμο Αθηναίων ως πρότυπο συνεργασίας και των δύο κομμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Είναι ο Αλέξης Τσίπρας που πριν ακόμα από τις εκλογές έχει μιλήσει για προοδευτική διακυβέρνηση και τώρα πλέον θεωρεί ότι τα δύο κόμματα (και τα άλλα της Κεντροαριστεράς) μπορούν να συγκροτήσουν μία εναλλακτική πρόταση.
Είναι η Λούκα Κατσέλη που μαζί με άλλα στελέχη καθώς και τον Δημήτρη Βερβεσό του ΔΣΑ και του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (αμφότεροι βρέθηκαν στην εκδήλωση της ΕΦ.ΣΥΝ) έχει εκφράσει την άποψη ώστε η Κεντροαριστερά να κατέλθει στις ευρωεκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Είναι η πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα για συνεργασία των δυνάμεων του χώρου στην οποία συμφωνούν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μην ξεχνάμε για το ίδιο θέμα συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Α.Τσίπρα…
Στην σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων βρίσκεται και η Νέα Αριστερά για δύο λόγους: Πρώτον για λόγους επιβίωσης διότι μόνη της ίσα που βγάζει ένα 3% και διότι έτσι θα μπορέσει να κερδίσει στελέχη και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ανδρουλάκης θέλει να τραβήξει στελέχη μέσα στο ΠΑΣΟΚ χωρίς συνεργασίες

Από την πλευρά του ο Ανδρουλάκης έχει τονίσει ότι εάν στις ευρωεκλογές έρθει 2ο κόμμα τότε την επόμενη μέρα θα προσπαθήσει να απευθυνθεί σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά για συνέργειες μέσα στην Βουλή. Φυσικά, ο Ανδρούλακης από θέση ισχύος προσπαθεί να κερδίσει νέα κοινά αλλά η τακτική αυτή δεν φτάνει μακριά.
Άλλωστε, στελέχη του ΠΑΣΟΚ τού έχουν βάλει ψηλά τον πήχη με την δικαιολογία ότι «αν με διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει τουλάχιστον ένα 18%-20% τότε υπάρχει θέμα…». Δεν το συζητάμε επίσης, αν το ΠΑΣΟΚ δεν έρθει δεύτερο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει την δεύτερη θέση τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι αδύνατο να πάει πιο πάνω, θα είναι αποτυχημένη η θητεία του Ανδρουλάκη.

Ο Κασσελάκης θα αμφισβητηθεί εάν δεν πιάσει ένα 11%

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης θα πρέπει να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από το 10-11% για να πάρει μία δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα, αλλιώς είναι βέβαιη η αποκαθήλωσή του.
Ούτως ή άλλως, θα αμφισβητηθεί αρκετά αν πέσει κάτω από το εθνικό ποσοστό του (17%) ενώ σίγουρο είναι ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας θα βγει ξανά στο προσκήνιο να τον αμφισβητήσει.
Και δεν θα είναι ο μόνος, σκοπεύει να κινήσει διαδικασίες και ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους Παππά-Φλαμπουράρη.
Το σίγουρο είναι ότι μετά τις ευρωεκλογές οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά θα είναι μεγάλες.
Ο χώρος είναι σε μεγάλη ύφεση, η Δεξιά και τα εθνικά κόμματα έχουν πλέον μεγαλύτερη απήχηση και ευρωπαικά αλλά και εδώ στην Ελλάδα.

TAGS: