x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Στα «κάγκελα» οι μελισσοκόμοι: Μειωμένη έως και 70% η φετινή παραγωγή – Τα αιτήματά τους

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στα «κάγκελα» είναι οι μελισσοκόμοι, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η φετινή παραγωγή μελιού έχει μειωθεί έως και 70%.

Όπως λένε οι παραγωγοί, οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες αλλά και οι καταστροφές σε Έβρο, Θεσσαλία και Φθιώτιδα συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως και η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 23:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση, οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα από 2,80 ευρώ – 4 ευρώ/ κιλό εξαιτίας και των ελληνοποιήσεων, όπως λένε οι παραγωγοί.

Έτσι, προτιμούν να κρατήσουν το μέλι στις αποθήκες τους, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα.

Από την πλευρά τους, οι μελισσοκόμοι ζητούν:

«Στοπ» στις ελληνοποιήσεις με θεσμικά μέτρα, διοικητικούς ελέγχους και γυρεοσκοπική εξέταση του μελιού
Άρση πυροσβεστικών διατάξεων
Άρση των περιορισμών από τοπικούς δασάρχες
Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και αφορολόγητο πετρέλαιο
Ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων σε παράπλευρες οδούς
«Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι»

«Ζούμε από τα δάση, οπότε είμαστε προστάτες των δασών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος. «Υπάρχουν τοπικοί δασάρχες που βεβαιώνουν πρόστιμα στους μελισσοκόμους κατά παρερμηνεία του νομού» πρόσθεσε.

«Πρέπει όλα να τα δούμε συνολικά» τόνισε, σημειώνοντας για τις ελληνοποιήσεις:

«Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι. Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού (…) και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού».

Όπως σημείωσε ο μελισσοκόμος: «Θέλουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής (…) είναι απλά θέμα βούλησης. (…) Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι» ανέφερε.

«Στη Θεσσαλία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες μελισσοσμήνη, δεν έχουν λάβει στο 100% την αποζημίωση. Ζημιά από τις πλημμύρες στην Φθιώτιδα, που την έχουμε ξεχάσει εντελώς, και οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή», καταλήγει.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software