x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελαιόλαδο: Φόβοι ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 20 ευρώ τον Αύγουστο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τρόμος επικρατεί στην αγορά με τις προβλέψεις για το πού μπορεί να φτάσει τελικά η τιμή του ελαιολάδου μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Οι πλέον απαισιόδοξοι μιλούν για πολύ σοβαρές ελλείψεις στο ελαιόλαδο. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, η φετινή παραγωγή στη χώρα ήταν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα.

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να πουν ότι οι τιμές μπορεί όχι απλά να έχουν φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό αλλά να μην υπάρχει προϊόν ούτε δείγμα. Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή δύσκολα θα υπερβεί τους 100.000 τόνους, ενώ την περίοδο 2022-2023 η παραγωγή ελαιολάδου ήταν περίπου 300.000 τόνους.

Στο μεταξύ στην Ισπανία, οι βροχές που ξέσπασαν στα τέλη του 2023 και η πολύ κακή συγκομιδή το 2022, βοήθησαν την παραγωγή ελαιολάδου να είναι 15% υψηλότερη αυτή τη σεζόν. Ωστόσο, η τιμή του ελαιολάδου συνεχίζει να σπάει νέα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμη και τα 10 ευρώ το λίτρο για τον τελικό καταναλωτή.

Η Ισπανία παρήγαγε μόνο 665.000 τόνους το 2022-2023, έναντι 1,3 εκατομμυρίων τόνων σε κανονικούς καιρούς, γεγονός που αναστάτωσε την παγκόσμια αγορά.

Για να προσαρμοστούν, πολλοί Έλληνες παραγωγοί ξεκίνησαν να φυτεύουν ελαιόδεντρα στα βόρεια της χώρας, αλλά τα δέντρα χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και ως εκ τούτου δεν θα είναι παραγωγικά για αρκετά χρόνια. Ευελπιστούν επίσης ότι θα γίνουν επενδύσεις για καλύτερη άρδευση για τις ελαιοκαλλιέργειες.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι το ελαιόλαδο θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το λίτρο το επόμενο καλοκαίρι. Και όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς σε αυτή την τιμή είναι να το αγοράσει ο μέσος καταναλωτής.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software