x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Times του Λονδίνου: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ σοβαρά

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι ουσιαστικά έχει δίκιο», αναφέρουν οι The Times of London σε μια σπάνια επικρότηση του Ντόναλντ Τραμπ για τα σχόλιά του ως προς το NATO που προκάλεσαν την κατακραυγή από ορισμένες προσωπικότητες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – στα οποία εξέθεσε την απογοήτευσή του για τα κράτη μέλη που αρνούνται να πληρώσουν τα έξοδά τους και παρόλα αυτά εξακολουθούν να περιμένουν πλήρη προστασία από τη στρατιωτική ισχύ της Αμερικής και ως εκ τούτου από τους Αμερικανούς φορολογούμενους – με δύο τρόπους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, επισημαίνουν οι Times.

Έντυπο μάλλον όχι ιδιαίτερα φιλικό προς τον 45ο πρόεδρο, η βρετανική εφημερίδα σημείωσε ότι ορισμένοι αντέδρασαν με «απόλυτο τρόμο», όπως ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος χωρίς ειρωνεία κατηγόρησε τον Trump ότι κάνει την απαράδεκτη πρόταση για μία “A La Carte” συμμαχία, όταν η πατρίδα του έχει υιοθετήσει αυτήν ακριβώς την προσέγγιση εδώ και χρόνια.

 

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, αναφέρουν οι Times σε μια αχαρακτήριστη υποχώρηση ως προς την ιδιαίτερη προσέγγιση του Τραμπ να καλοπιάνει τους ανυπότακτους συμμάχους, καλώντας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, συνειδητοποίησαν ότι αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια «τρομακτικά επιπόλαιη αλλά αναγκαία αφύπνιση». Με απλά λόγια, η απάντηση ήταν να ληφθούν τα σχόλια του Τραμπ ως δήλωση που πρέπει να γίνει κατανοητή «σοβαρά αλλά όχι κυριολεκτικά».

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα: «Δεν πληρώσατε; Έχετε παρανομήσει;… Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε. Πρέπει να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας».

Παρακάμπτοντας τους επαίνους των προηγούμενων γύρων σκληρής κριτικής του Τραμπ σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ από το αφεντικό της συμμαχίας, τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως επαίνεσε τη στρατηγική του Τραμπ απέναντι στην ευρωπαϊκή παραβατικότητα -την οποία άλλοι κατήγγειλαν ως «επιζήμια» – το δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι «οι αμυντικοί προϋπολογισμοί σε όλη την ήπειρο έχουν αυξηθεί αρκετά από την τελευταία προεδρία του Τραμπ», καθιστώντας σαφές ότι πολλοί πίσω από τις κλειστές πόρτες αντιλαμβάνονται ότι ο Τραμπ έχει, στην πραγματικότητα, δίκιο και ότι οι προσπάθειές του είχαν κάνει τη συμμαχία στην πραγματικότητα ισχυρότερη.

Η εφημερίδα έγραψε: «Εξάλλου, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι ουσιαστικά έχει δίκιο… (οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι) πουθενά κοντά στο σημείο που πρέπει να είναι, εάν η Ευρώπη πρόκειται να αναλάβει την πρωταρχική ευθύνη για τη δική της άμυνα».

»Αυτή είναι μια διαρθρωτική επιταγή που θα ισχύει ανεξάρτητα από το ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις αρχές του επόμενου έτους».

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι θεμελιωδώς πιο αποσπασμένη τώρα απ’ ό,τι ήταν κάποτε, με το Ισραήλ και ενδεχομένως την Ταϊβάν να ανταγωνίζονται την Ευρώπη για τους στρατιωτικούς της πόρους, οι Times απηχούσαν σχόλια στρατιωτικών ηγετών σκέψης, μεταξύ άλλων από την Πολωνία, όπου σε κορυφαίο φόρουμ για την ασφάλεια ακούστηκε πέρυσι πώς η προσοχή της Αμερικής μετατοπίζεται από την Ευρώπη.

Η καθηγήτρια Καταρζίνα Πισάρσκα του Φόρουμ Ασφάλειας της Βαρσοβίας δήλωσε τον Δεκέμβριο: «Για πολλούς νεότερους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένης μιας γενιάς πολιτικών, η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένα υπαίθριο μουσείο. Αισθάνονται και είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Η Κίνα αποτελεί γι’ αυτούς τη μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή».

«…Οι ΗΠΑ αλλάζουν, δημογραφικά. Εδώ και πολλές δεκαετίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου μετανάστευση από την Ευρώπη, αλλά από την Ασία και φυσικά τη Λατινική Αμερική. Αυτό αλλάζει και τις προτεραιότητες της πολιτικής».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software