Ρωσία: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές – Ο Πούτιν και οι άλλοι

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΚ) της Ρωσίας ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατέβουν στις προεδρικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, με τέσσερις συνολικά υποψήφιους να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι ο νυν πρόεδρος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να επανεκλεγεί για μια νέα εξαετή θητεία απέναντι στον αντιπρόεδρο της Δούμας και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Νέων Ανθρώπων Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ, τον ηγέτη του υπερεθνικιστικού Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος Λεονίντ Σλούτσκι και τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ, οι οποίοι άλλωστε τάσσονται όλοι υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη λίστα των υποψηφίων που θα παρουσιαστούν στις εκλογές δεν εμφανίζεται το όνομα του Μπόρις Ναντέζντιν, ο οποίος έχει κατακρίνει την πολιτική του Ρώσου προέδρου, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «μοιραίο λάθος». Η ΚΕΚ απέκλεισε τον Ναντέζντιν για γραφειοκρατικούς λόγους, ανακοινώνοντας ότι υπήρξαν προβλήματα στη συλλογή των 100.000 υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, αφού διαπίστωσε ότι υπήρχαν ακόμη και άνθρωποι που είχαν πεθάνει μεταξύ των υπογραφόντων.

Από την πλευρά του, ο Ναντέζντιν έκανε γνωστό ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας για να αναιρέσει την απόφαση της ΚΕΚ. «Συγκεντρώσαμε περισσότερες από 200.000 υπογραφές σε όλη τη Ρωσία με μια ανοιχτή και ειλικρινή διαδικασία. Τις ουρές στα γραφεία μας και στα σημεία συλλογής των υπογραφών τις είδε όλος ο κόσμος» δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και κάλεσε τους οπαδούς του να «μην χάνουν την πίστη τους».

Ο Boris Nadezhdin μεταφέρει κουτί με υπογραφές για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας (AP Photo)
Αν και σε κάθε περίπτωση δεν είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει κάποια εκλογική αναμέτρηση απέναντι στον Πούτιν, η κριτική που είχε ασκήσει ο Ναντέζντιν στο Ρώσο πρόεδρο, ιδιαίτερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστρεψε πάνω του την προσοχή στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας.

TAGS: