x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Bασιλιάς Κάρολος Γ’: Συνάντησε τον πρίγκιπα Χάρι και αποσύρθηκε στο εξοχικό του

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρίγκιπας Χάρι, συναντήθηκε χθες Τρίτη (6/2) με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για πρώτη φορά μετά το 2022, μετά την είδηση πως ο 75χρονος μονάρχης διαγνώστηκε με καρκίνο.

Ο δούκας του Σἀσεξ φωτογραφήθηκε να φτάνει στο Κλάρενς Χάουζ περίπου στις 15:15 (τοπική ώρα, 13:15 ώρα Ελλάδας), έχοντας οδηγηθεί κατευθείαν εκεί με αστυνομική συνοδεία μετά τη 11ωρη πτήση του από το Λος Άντζελες.

Είναι η πρώτη φορά που ο Χάρι βλέπει τον πατέρα του μετά τη στέψη του πριν από εννέα μήνες. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα εθεάθησαν να χαιρετάνε τα πλήθη καθώς έφευγαν από την επίσημη κατοικία τους.

Ο 75χρονος μονάρχης, οδηγήθηκε με μια Bentley μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα από το Clarence House μέχρι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο αποδειώθηκε από το παλάτι, με τον βασιλιά Κάρολο να προσγειώνεται στο Σάντρινγκχαμ του Νόρφολκ, όπου ο μονάρχης της Βρετανίας θα έχει τη βάση του κατά τη διάρκεια της θεραπείας του για τον καρκίνο.
karolos_elikoptero

Πηγές του παλατιού ανέφεραν ότι ο βασιλιάς θα περνούσε τώρα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην εξοχική του κατοικία, επιστρέφοντας στο Λονδίνο μόνο μία φορά την εβδομάδα για δουλειές και περαιτέρω θεραπεία.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι ο καρκίνος ανακαλύφθηκε κατά την πρόσφατη θεραπεία του για διόγκωση προστάτη. Ήταν ένα «ξεχωριστό θέμα» και όχι ο καρκίνος του προστάτη, σημείωσε. Το Παλάτι είπε ότι ο βασιλιάς ξεκίνησε «τακτικές θεραπείες» τη Δευτέρα.

Η σχέση του βασιλιά με τον μικρότερο γιο του ήταν σοβαρά τεταμένη μετά την απόφαση του Χάρι να παραιτηθεί από τα βασιλικά αξιώματα το 2020 και να εκφράσει διάφορα παράπονα εναντίον της βασιλικής οικογένειας, σε μια σειρά συνεντεύξεων.

Τα αμφιλεγόμενα απομνημονεύματα Spare, που έγραψε ο Χάρι, χάλασαν περαιτέρω τους δεσμούς του με τον πατέρα και τον αδερφό του, υποστηρίζοντας ότι ο Γουίλιαμ του επιτέθηκε σωματικά και ότι ο Βασιλιάς έβαλε τα δικά του συμφέροντα πάνω από αυτά του Χάρι και ζήλευε τη Δούκισσα του Σάσεξ.

Ο Ουίλιαμ αποκλείει μια συνάντηση με τον αδελφό του Χάρι

Το ταξίδι του πρίγκιπα Χάρι από τις ΗΠΑ στη Βρετανία για να δει τον πατέρα του που διαγνώστηκε με καρκίνο είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι θα χρησιμοποιηθεί τόσο για να «επουλώσει» τις πληγές με τον βασιλιά Κάρολο όσο και ως μια ευκαιρία να προσεγγίσει τον αδελφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης τους.

Ωστόσο, πηγές του Παλατιού δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση μεταξύ του Χάρι και του Ουίλιαμ όσο ο Δούκας του Σάσεξ βρίσκεται στο Λονδίνο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ένα πιθανό «κλαδί ελιάς» μεταξύ των αδελφών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πρίγκιπας της Ουαλίας παραμένει προσηλωμένος στη φροντίδα της συζύγου του Κέιτ, που αναρρώνει μετά το σοβαρό χειρουργείο της. Μάλιστα σήμερα (6/2) ο πρίγκιπας Oυίλιαμ αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του, μετά την πολυήμερη απουσία του λόγω της κατάστασης της συζύγου του.

Πηγές από το περιβάλλον του Χάρι τόνισαν ότι θα καλωσόριζε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αδελφό του, με έναν εκ των ειδικών να προσθέτει: «Ο πρωταρχικός λόγος που ο Δούκας ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι για να επισκεφθεί τον πατέρα του. Αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία να δει τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τότε ο Δούκας θα την αποδεχόταν ευχαρίστως».

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν έχει επισκεφτεί τον πατέρα του μετά τη δημόσια ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά οι δυο τους πέρασαν πολύ χρόνο μαζί τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την παραμονή του Βασιλιά στο νοσοκομείο, ανέφεραν πηγές.

Ο Ουίλιαμ είναι πιθανό να αναλαμβάνει κάποια καθήκοντα για λογαριασμό του πατέρα του, όπως γίνεται κατανοητό, αλλά δεν αναμένεται να χρειαστούν Σύμβουλοι του Κράτους, που διορίζονται όταν ένας μονάρχης δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως αρχηγός του κράτους.

Ο Βασιλιάς θα εξακολουθεί να ασχολείται με τα καθήκοντά του και θα πραγματοποιεί συνεδριάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (Privy Council), οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω βίντεο, αλλά και εβδομαδιαίες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Την ώρα που η Βρετανία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ μετά την ανακοίνωση-βόμβα για την υγεία του βασιλιά Καρόλου, βασιλικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που η ασθένειά του, ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει, δεν του επιτρέψει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η σύζυγός του, βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως Σύμβουλοι του Στέμματος αντικαθιστώντας τον Κάρολο με τον πρωτότοκο γιο του, Ουίλιαμ, πρίγκιπα της Ουαλίας, να αναλαμβάνει ως Αντιβασιλέας.

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος θα αποχωρήσει προσωρινά από τα δημόσια καθήκοντά του για να ακολουθήσει την θεραπεία που του έχουν υποδείξει οι γιατροί του, έχουν ενσκήψει ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον μονάρχη σε περίπτωση που ο βασιλιάς κριθεί «ανίκανος».

Την Δευτέρα το απόγευμα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκάλυψε ότι οι γιατροί εντόπισαν μια μορφή καρκίνου – δίχως όμως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες- κατά τη διάρκεια της επέμβασης για υπερπλασία του προστάτη, για την οποία είχε νοσηλευτεί πρόσφατα στην Κλινική του Λονδίνου.

Τα Βρετανικά Ανάκτορα έσπευσαν πάντως να διευκρινίσουν ότι η κακοήθεια εντοπίστηκε πολύ νωρίς κι ότι η πρόγνωση είναι καλή.

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει κανονικά την εβδομαδιαία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, και θα συνεχίσει να ασχολείται από το Μπάκιγχαμ με τις άλλες υποχρεώσεις του.

Το βασιλικό πρωτόκολλο σε περίπτωση ανικανότητας του μονάρχη

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχει το πρωτόκολλο σε περίπτωση στην περίπτωση που ένας μονάρχης κριθεί «ανίκανος» να συνεχίσει να ασκεί τα βασιλικά του καθήκοντα.

Ο Κάρολος αδημονούσε να γίνει βασιλιάς της Βρετανίας με τον βιογράφο του, Ρόμπερτ Χάρντμαν, να μην μπορεί να κρύψει την συμπάθειά του για το πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε μόλις 18 μήνες αφότου φόρεσε τον… μανδύα της μητέρας του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», ο νόμος περί αντιβασιλείας του 1937 τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ — παππού του βασιλιά Καρόλου — λόγω του γεγονότος ότι η κληρονόμος του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ήταν μόλις 10 ετών εκείνη την εποχή.

Σημειώνεται ότι, ο Kάρολος, ολόκληρο το όνομά του είναι Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου του 1948, τη 12η χρονιά της βασιλείας του παππού του, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Ήταν μόλις 3 ετών όταν έγινε διάδοχος του θρόνου, με την μητέρα του να φοράει το Στέμμα, το 1952.

Ο νόμος περί διαδοχής εφαρμόζεται όταν ένας μονάρχης που διαδέχεται στον θρόνο είναι κάτω των 18 ετών, βρίσκεται εκτός της χώρας ή είναι ανίκανος.

Σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας ή απουσίας από τη χώρα, τον μονάρχη μπορούν να τον αντικαταστήσουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ όταν ζήτησε από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να παραστούν στα εγκαίνια του βρετανικού κοινοβουλίου το 2022.

Οι Σύμβουλοι του Κράτους είναι όλοι μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και δύο ή περισσότερα μέλη μπορούν να εκτελούν βασιλικά καθήκοντα ταυτόχρονα.

Αυτός θα ήταν ο/η σύντροφος του Βασιλιά και οι επόμενοι τέσσερις στη σειρά για τον θρόνο που έχουν όμως φθάσει στην ηλικία των 21 ετών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ο δούκας του Σάσεξ Χάρι, ο δούκας του Γιορκ, Εδουάρδος και η πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ωστόσο, το 2022, με βάση τη νομοθεσία του στέμματος, η σειρά διαδοχής άλλαξε και πλέον αφορά μόνο τα εν ενεργεία μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ανικανότητας του διαδόχου της εκλιπούσας Ελισάβετ, η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα μπορούσαν να αναλάβουν τα βασιλικά καθήκοντα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να διοριστεί αντιβασιλέας μόνο στην περίπτωση που ο μονάρχης κριθεί ανίκανος και δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα βασιλικά του καθήκοντα.

Ο αντιβασιλέας, που είναι ο επόμενος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, είναι ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Είναι ο σύζυγος της Κέιτ Μίντλετον, η οποία αναρρώνει στο παλάτι του Κένσινγκτον ύστερα από χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ πιθανότατα θα υποστηρίξει περισσότερο την εικόνα του Στέμματος προς τα… έξω αναλαμβάνοντας ορισμένα καθήκοντα για λογαριασμό του πατέρα του, την ώρα που ο πατέρας του, Βασιλιάς Κάρολος, θα υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η πριγκίπισσα Άννα είναι το δεξί χέρι του Κάρολου

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η πριγκίπισσα Άννα, μοναχοκόρη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ, είναι το πιο σκληρά εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Στο παρελθόν, οι βασιλικοί κύκλοι έχουν αποκαλέσει την 73χρονη αδερφή του Καρόλου ως το «δεξί του χέρι» χάρη στη φήμη της ότι φέρει εις πέρας ένα πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας. Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επέστρεψε στην εργασία του μετά τα Χριστούγεννα και σύντομα ξεκίνησε μια τριήμερη περιοδεία στη Σρι Λάνκα.

Την περασμένη εβδομάδα, η πριγκίπισσα Άννα επισκέφτηκε μια φυλακή στο Νόρφολκ και εγκαινίασε ένα νέο κέντρο ιστιοπλοΐας.

Ο νεότερος από τους δύο αδερφούς του βασιλιά Κάρολου, ο 59χρονος πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, Σόφι, Δούκισσα του Εδιμβούργου, είναι τα τελευταία μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διοίκηση.

Ο Έντουαρντ την περασμένη εβδομάδα πέρασε τέσσερις ημέρες στην απομακρυσμένη βρετανική υπερπόντια επικράτεια της Αγίας Ελένης, όπου εγκαινίασε ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο, φύτεψε ένα δέντρο και συνάντησε τον 191χρονο Τζόναθαν, τη γιγάντια χελώνα που κατοικεί στο ηφαιστειακό τροπικό νησί.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software